Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над хиляда безработни в Северозападна България ще бъдат наети по програмата "Работа"

| обновено на 29.08.17 в 16:11
Снимка: www.karieri.bg

Повече от 1000 безработни ще бъдат наети по новата национална програма „Работа“ на Министерството на труда и социалната политика. Програмата цели повишаване на заетостта в общините с висока безработица, информира репортерът Наталия Ганчовска:

Най-много безработни  ще бъдат наети в общините Ружинци, Хайредин, Вълчедръм, Бойчиновци, Димово и Борован. Програмата включва и общините Криводол, Чупрене, Брегово, Медковец, Чипровци, Макреш и Грамада. Набирането на заявките за работните места приключи. 112 работодатели обявиха 1098 свободни позиции. В частния сектор са обявени 140 места, а в публичния - 925. Подборът на безработните, които ще бъдат включени в програмата, ще приключи на 30 август. Приоритетно ще се осигурява заетост на продължително безработни, безработни младежи, както и на безработни, които получават социални помощи или са с основно или по ниско образование и без професионална квалификация. Изпълнението на програмата започва от първи септември в 14 общини на Видин, Враца и Монтана като ще се изпълнява до края на годината. Работа по нея ще започнат 1066 безработни - с над 200 повече от планираните.


Програма "Работа" стартира от началото на септември и ще е до края на годината. Наетите ще изпълняват различни дейности в частния сектор или обществено полезни дейности към общините като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на  услуги на населението. Очакванията са, част от наетите в частния сектор безработни да намерят трайна заетост и останат на работа след приключване на програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!