Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната асоциация "Българско Черноморие" сезира главния прокурор за фалшифицирани данни

Националната асоциация "Българско Черноморие" е изпратила сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който твърди, че Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост в България е фалшифицирано и с подменени данни. Според проверка на експертите от Асоциацията появяването на Понто-сарматските степи в българския правен мир е резултат от документална измама, заради която срещу България е проведена наказателна процедура и има влязло в сила осъдително решение на съда в Страсбург.

Според ескпертите от асоциацията проблемите около защитените зони с Понтосарматските степи в района са създадени изкуствено през годините. В първоначалното ръководство за определяне на местообитанията с европейска значимост от 2005г. са вписани малки местообитания от Западнопонтийски божурови степи, които през 2009г. са заменени от почти 25 хиляди декара Понто-сарматски степи, без да е уточнено на базата на какви научни данни се налага тази подмяна.

На базата на тези съмнения Националната асоциация "Българско Черноморие" е подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!