Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич отбелязва годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

| обновено на 25.09.17 в 13:44
Снимка: Мая Щърбанова
Добрич отбелязва 77 години от подписването на Крайовската спогодба, която връща Южна Добруджа в пределите на България. На тази дата тогавашният министър-председател Богдан Филов съобщава радостната вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. Българските войски, водени от генерал-лейтенант Георги Попов, влизат в града, посрещнати от хиляди добруджанци и национални знамена. 

СнимкаС военен ритуал и панихида във военното гробище днес започнаха тържествата по случая празника на град Добрич. Датата 25-и септември е останала в историята като ден на дълго чакана справедливост, заяви в словото си кметът на Община Добрич Йордан Йорданов:

Едва ли съществува друго място, в което усещането за живота е толкова осезаемо, както тук, в най-голямото в България военно гробище от Първата световна война. Сред нас са тленните останки на повече от 3500 войни от шест национални армии.

На ритуала присъстваха официални лица и десетки граждани.


Снимка
Общинският съвет провежда своето празнично заседание, на което за първи път се връчва почетният знак на Oбщина град Добрич. Празникът продължава с ретроспективна изложба на Петър Петров в художествената галерия и с концерти през целият ден.

Програмата ще завърши с празнична заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!