Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния в "Евксиноград"

Премиерът Борисов и румънският му колега откриха нов ГКПП между двете страни при Кайнарджа

Борисов ще бъде домакин на четиристранна среща – България, Румъния, Гърция и Сърбия

| обновено на 03.10.17 в 11:44
Снимка: БГНЕС

С официална церемония днес беше открит новият Граничен контролно-пропускателен пункт с Румъния "Кайнарджа - Липница". В събитието участваха министър-председателят на България Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе. Граничният пункт се открива, съгласно междуправителственото споразумение между България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата. На церемонията премиерът Борисов заяви: 

Действително има трудности от много време, но е факт политиката и на двете държави за присъединяване, за възможност на бизнеса и на туристите, и се надявам това да не е последният пункт, който ще открием заедно. Да се надяваме, че и нов мост ще имаме. Днес цял ден двете правителства ще решаваме проблеми, които имаме, но извода е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, толкова повече се улеснява населението, бизнеса, туризма от двете страни на границата, толкова повече се опознаваме. И от този момент нататък ще работи - от 8.00 до 20.00 часа, до три тона и половина.

Граничният пункт край Силистра ще бъде контролиран от българските и румънските гранични полицейски органи съгласно регламент на Европейския парламент. Преминаващите ще бъдат спирани само веднъж. В съответствие с Кодекса на шенгенските граници шосейният граничен преход е изграден на румънска територия.

Двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката ще подпишат българското и румънското правителство на съвместно заседание в резиденция "Евксиноград" край Варна.

Двете страни ще подпишат споразумение за съвместно оказване на помощ на бедстващи кораби и опазване на речното и морско пространство от опасни разливи, които могат да причинят екологични проблеми.

Главният секретар на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Петър Киров обясни за предаването "Преди всички", че споразумението осигурява протоколи за взаимодействие между аварийно-спасителните центрове, които са част от структурите на морските администрации в двете страни. Това ще предпази морето от замърсявания, а ще помогне и в случаите, когато има бедстващи хора:

Споразумението предвижда да бъдат определени предварително специални места по крайбрежието на България и Румъния, в които такива кораби да застават безопасно, така че те да могат да бъдат минимизирани евентуалните въздействия върху околната среда.

При разливи на петролни продукти, както и на други замърсяващи околната среда продукти, България и Румъния разполагат със сили и средства, които могат както да ограничат замърсяването, така и да почистват акваторията на Черно море.

Един кораб в Констанца и един кораб във Варна имат подписани договори, stand-by договори, за реакция в случай на аварийни ситуации и те също могат да бъдат използвани при особено голям мащаб аварийни случаи.

По-добрата транспортна свързаност подпомага развитието на реалната икономика. Освен всичко останало, България от години се стреми да привлича и транзитни товаропотоци извън тези, които обслужват нашата икономика, така че свързването на егейските пристанища Солун, Кавала и Александруполис с Варна, Бургас и Русе ще допринесе допълнително именно в тази насока.

След съвместното заседание премиерът Борисов ще бъде домакин на четиристранна среща с колегите си от Гърция и Румъния – Алексис Ципрас и Михай Тудосе, и с президента на Сърбия – Александър Вучич. Четиримата ще обсъдят развитието на общи инфраструктурни проекти, предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа. 

Интервюто на Диана Дончева с Петър Киров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!