Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Международните фотографски срещи в Пловдив

От днес до 26-и октомври в Пловдив започват Международните фотографски срещи.

Форумът е част от културния календар на града и е под знака на Европейска столица на културата. Срещите имат два модула „Фотоборса“ и „Фотомакет“. 

Идеята на програмата „Фотомакет” е да представи фотографската книга като самостоятелна и пълноценна форма на фотографско творчество. 

„Фотоборса” е петдневна програма, предвиждаща срещи на фотографите от Пловдив и гостите на фестивала с директори на фотофестивали и куратори под формата „Преглед на портфолио”.

Градската художествена галерия - Пловдив партнира на фондация "Пловдивско фотографско средище" в представянето на известни фотографи от България и чужбина. 

В Балабановата къща, където е и офицалното откриване на 6 октомври, могат да се видят четири изложби. Това са  "Занзибар" на Владимир Василев,  "Малки градски истории" на проф. Цочо Бояджиев, "Преди да тръгнете, оставете клетките отворени" на Дмитрий Хованский и "Серии" на Петрос Евстатиадис от Гърция. 

Любителите на фотографското изкуство могат да разгледат и "Мексиканска хроника" – колекция фототворби на Йордан Йорданов-Юри в къщата с постоянна експозиция "Мексиканско изкуство".

На 7 октомври ще бъде открита още една изложба. Фотографът Джордж Георгиу от Великобритания ще представи своите творби, които са обединени от заглавието "Придружен от непознати: Парад на американците". Тя се представя в Залите за временни експозиции.

В неделя се открива изложбата избрани фотографии от биенале "Фодар"-2017 в къщата с постоянна експозиция на Енчо Пиронков.

"Международни фотографски срещи" е първият в България международен фотографски фестивал, който се провежда ежегодно през месец октомври. Организатори са "Пловдивско фотографско средище" и Дирекция "Култура и културно наследство".

Интервюто с доцент Никола Лаутлиев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!