Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС внесе промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с вторичното разграбване на КТБ

ДПС внесе в Народното събрание промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с вторичното разграбване на КТБ. Един от вносителите на законопроекта е Делян Пеевски. Мотивът за внасянето на промените е случилото се с КТБ и нейните активи след обявяването й под особен надзор през лятото на 2014-та година до сега.

Според Йордан Цонев - друг от вносителите, законопроектът ще е ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците, ако спечелят делата, да възстановят заграбеното от КТБ:

Разграбени активи, ще се получи възможност синдиците да ги върнат на държавата и оттам на всички ощетени.

Ако промените бъдат приети, ще се обезсилят и ще се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляне на вземания, по които няма действително и адекватно плащане. Още за очакваните ефекти от Хамид Хамид:

Обявяват се за нищожни заличаванията на всички обезпечения, особени залози и ипотеки, извършени от квесторите на банката, за което те не са имали такова право и за което са подсъдими в момента.

От ДПС предлагат още да се увеличи срокът от 2 на 5 години, в който синдиците да могат да предявяват искове срещу трети лица за разграбеното имущество. Цонев обясни, че законопроектът е отговорът на всички обвинения към Пеевски, че участвал както във фалита на КТБ, така и във вторичното разграбване на активите на банката.

Бел. ред.: Позиция на Делян Пеевски бе публикувана от агенция "Фокус". В нея се казва: Искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпная организация за отклоняване на активите... Дебатът при разглеждането на този законопроект в Народното събрание неминуемо ще разкрие кои български политици и народни представители искат да защитят националните интереси и кои са зависими от лицата, ограбили и продължаващи да ограбват КТБ и активите й.