Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва „Празникът на киното в Рим”

Кристоф Валц на червения килим в Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Рим започва международния  кинофестивал „Празник на киното в Рим”, който продължава до 5-и ноември.  Дванайсетото  издание на римския кинофестивал по традиция ще се проведе в сградата „Аудиториум Парк на музиката” на италиански архитект Ренцо Пиано. Пътят, който води към нея и по който, ще дефилират кинозвезди и режисьори, ще бъде постлан червен килим с огромни размери - цели 1300 кв. метра.

Старт на празника ще даде американския филм на режисьора Скот Купър  "Hostiles", който ни връща към далечната 1892 година и темата за  съдбата на коренното население на Америка. Филмът е от официалната селекция на фестивала, която включва  общо 39  игрални, документални, телевизионни и анимационни ленти от 31 страни. 
Спортът и музиката също присъстват с  документалните творби за Боб Дилън, Мария Калас и Енцо Ферари („Ферари - един безсмъртен мит”), както и игралния филм на Янус Метц  „Борг/Макенроу”, който представя състезателната кариера и преживявания на големите тенисисти. И този път публиката ще избере най-добрия филм. 

 „Празникът на киното в Рим” включва и много разнообразни културни инициативи, а общият му бюджет е от три милиона и половина евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!