Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул са арестувани предполагаеми терористи от "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За два дни турската полиция е арестувала 129 души по подозрения за връзки с групировката „Ислямска държава“. Вчера следобед бяха заловени експлозиви и четирима терористи край търговски център в Истанбул.

До този момент са арестувани поне 61 души в областите Бурса, Ерзурум и Измир. 28 от задържаните са сирийци, двама са азербайджанци. Местните медии, позовавайки се на източници в силите за сигурност, отбелязват, че сред арестуваните са и високопоставени членове на терористичната организация, както и непълнолетни младежи.

Вчера се проведоха арести на екстремисти в Истанбул и Анкара след като следобед четирима заподозрени бяха задържани на паркинга на голям търговски център в истанбулския квартал Байрампаша. В използвани от тях автомобил и мотоциклет са били открити самоделни взривни устройства и колани с експлозиви, както и две огнестрелни оръжия, съобщиха от силите на реда. Полицията е влязла в дирите на терористите след две експлозии, последвани от пожари на два адреса в Истанбул късно в петък.

Днес се отбелязва 94-а годишнина от основаването на Турската Република и се провеждат множество масови чествания, поради което евентуален атентат би довел до множество жертви. ​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!