Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечеството губи естествената нощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изкуствената светлина става все по-силна и повсеместна с всяка изминала година и хората губят естествената нощ, сочи проучване, цитирано от Би Би Си. Учените са изследвали сателитни снимки на Земята, направени между 2012-а и 2016-а година, и са установили, че външното осветление в градовете и по пътищата се е увеличавало с над 2% на година. Някои от най-осветените страни като Съединените щати и Испания са останали същите, но развиващи се нации в Южна Америка, Африка и Азия, най-вече Индия, са станали по-светли.

Още миналата година изследване на американски лекари установи, че енергоспестяващите LED крушки излъчват синя светлина, към която хормонът на съня мелатонин е особено чувствителен.

Проучвания във Великобритания потвърждават колко вредна е изкуствената светлина за опрашването на растенията, защото драстично променя поведението на нощните насекоми и животни.

Според биолога Кристофър Кайба от германския университет в Потсдам, въвеждането на изкуствена светлина е една от най-драматичните промени, направена от човечеството на Земята. 

Ако погледнете снимка на природна област от Земята, виждате, че облаците затъмняват небето. Сега в Берлин обаче при ясна нощ, е десет пъти по-светло, отколкото в природен район в ясна нощ. Дори да има облаци, е единадесет пъти по-светло. Значи е сто и десет пъти по-светло от естествената ясна нощ. В градските райони говорим за стотици, дори хиляди пъти по-светъл небосвод от естественото.

Тъй като сателитните сензори не засичат синята светлина, излъчвана от LED лампите, светлината, която хората виждат и изпитват е много по-силна и налага неестествени режими на биологичния ни часовник. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!