Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА с грандиозен спектакъл за 75-та си годишнина

Снимка: Sportal

В края на седмицата Националната спортна академия „Васил Левски“ ще отбележи своя 75-ет годишен юбилей. Шоуто, което се подготвя от 2 години и половина ще се проведе на 2 декември в зала 1 на Националния дворец на културата, а в него ще участват над 500 от студентите на висшето учебно заведение.

Над 38 000 студенти са преминали през годините през НСА, от тях близо 4000 чуждестранни. НСА се развива поетапно, като разширява своята дейност и включва проблематиката свързана със здравето на хората. В момента подготвяме треньорски кадри в 62 вида спорт. Работим в сферата на общественото здраве с подготовката на кинезитерапевти, а сега и физиотерапевти. Развиваме и други специалности за да отговорим на нуждите на практиката. Исторически Академията изпълнява своята мисия – да работи предимно за здравето на хората, заяви ректорът на Националната спортна академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев.

Юбилейният концерт – спектакъл е подготвен от творчески екип с ръководител проф. Кирил Андонов, който е и помощник-ректор на НСА

Спектакълът включва 17 картини. Използваме утвърдили се каскадьорски групи – Багатур, Евдемония, Летоприма. Участват и два сериозни ансамбъла – Росна китка и Тракия. Работим с професионален сценограф – Свила Величкова. Много ни помогна киноцентър Бояна – от там ни предоставиха безвъзмездно костюми за 15 000 лева. По линия на музиката имаме професионален музикант – Радостина Маринова. Прегледахме около 1000 записа, но използваме предимно българска музика.

Освен концерта, тази седмица Националната спортна академия ще е домакин на още две големи прояви тържествено събрание в четвъртък и международен научен конгрес "Приложни науки в спорта" в петък и в събота.

Водеща на церемонията ще бъде едно от „златните момичета“ Християна Тодорова, която всъщност днес беше представена като лицето на инициативата "София - Европейска столица на спорта", като нейното официално начало ще бъде поставено именно по време на концерта в събота „Расте, но не старее“.

София'2018 подготвя специална видеопрезентация в петък вечер от 19.00 часа в Аула Максима на УАСГ като част от откриващия се утре фестивал "Дни на предизвикателствата".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!