Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от София и Варна ще се обучават по проект за приложен театър за незрящи

Снимка: БГНЕС

20 ученици от София и Варна ще се обучават от януари по проект за приложен театър за незрящи ученици от пети до 12 клас. Целта е децата да добият самочувствие и увереност в себе си. Това обясни Зорница Станева от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество, която е организатор на проекта.

За да подкрепим конкретно децата и младите хора с увредено зрение, решихме, че е добре да стъпят дългосрочно, устойчиво два много важни подхода. Първият подход е чрез използване на театрални техники за развиване на тяхната тяхната физическа и вербална увереност в изразяването. Вторият е подходът за информиране и повишаване на осъзнатостта на по-широката общественост – как бихме могли да бъдем полезни на хората с увредено зрение по този начин, който ги освобождава, който има дава възможност да бъдат независими, самостоятелни в своя живот, каза Зорница Станева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БЧК продължава да събира пари за катастрофиралите незрящи край Микре

Малко над 5 000 лева са събрани до момента по сметката на Българския червен кръст за незрящите хора от Перник, които пострадаха при катастрофата край ловешкото село Микре. Това съобщиха от БЧК.  Кампанията продължава. Банковата сметка, на която..

публикувано на 24.11.17 в 14:44

Представиха книгата за незрящи "Силуети в здрача"

Книгата с очерци за незрящи „Силуети в здрача” от Ангел Сотиров беше представена в силистренската библиотека "Партений Павлович". Самият автор е бил директор на Националния център за рехабилитация на слепите в Пловдив. Той също е с увредено зрение,..

публикувано на 24.11.17 в 14:15

Съюз на слепите в Монтана: Болшинството не умее да общува с незрящи

Днес, 13 ноември, отбелязваме Международен ден на незрящите и годишнина от рождението на френския педагог Валентин Аюи, основал през 1784 г. в дома си в Париж първото в света училище за незрящи деца. Слепият човек на улицата веднага се познава, защото е с..

публикувано на 13.11.17 в 15:17

Незрящите хора могат да намерят своето място в живота

Като дете той рисувал със световноизвестния Кристо, но на 18 години, два месеца и шест дни – на операционната маса – цветовете го напуснали и оттогава пребивава в свят без образи. Днес, осемдесет и три годишен, Спас Карафезов като баща се грижи за..

публикувано на 13.11.17 в 10:29

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните..

публикувано на 13.11.23 в 09:00