Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд осъди на доживотен затвор 28 войници за опита им да превземат летище "Сабиха Гьокчен"

Турция, опит за преврат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски съд осъди на доживотен затвор 28 войници за опита им да превземат летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на Истанбул по време на неуспелия преврат през юли миналата година. 

Военните бяха осъдени по обвинения за опит за промяна на конституционния ред в страната. 8 от тях получиха най-тежкото наказание – утежнен доживотни присъди, които се изтърпяват при сурови условия, а другите 20 – обикновени доживотни присъди. Те са участвали във въоръжената атака на 15 юли 2016 г. срещу второто летище на мегаполиса, което се намира на азиатския континент.

Междувременно в страната продължават както съдебните процеси, така и чистките и арестите на хора, които са подозирани от властите за връзки с движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от властите, че стои зад метежа. Живеещият в САЩ духовник отрича да е замесен. Над 100 000 души загубиха работата си в Турция, 50 000 са арестуваните.

Доживотни присъди бяха издадени и срещу отряда командоси, атакували хотела на президента Ердоган. Продължават процесите срещу главните командири на пуча, атаката срещу Истанбулската голяма община и други.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!