Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград е задействан планът за защита при бедствия заради опасност от наводнения

Снимка: БГНЕС

От тази нощ  в Благоевград е задействан планът за защита при бедствия заради опасност от наводнения в частта му "опасност от наводнения". Досега е подаден един сигнал за рисково състояние на мостово съоръжение, който не е потвърден. 

На проведеното малко преди полунощ заседание на областния щаб е разпоредено 24 часово наблюдение на нивата на реките Струма, Места и Струмешница, което се извършва от служители на "Напоителни системи". Денонощно се следят нивата на язовирите и по-малките водоеми, като отговорността за това е вменена на служителите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и на общините. 

Областният управител Бисер Михайлов е разпоредил на всички кметове да подават ежечасно информация за обстановката, а при рискова ситуация това да става незабавно. Към момента нивата на големите реки са ниски, а във водоемите има достатъчно свободни обеми, каза областният управител.  

В 13 часа служители от Община Петрич направиха проверка по сигнал, че са подкопани колоните на мостово съоръжение в района на село Тополница по пътя за Кулата. Заместник-кметът Минка Салагьорова обяви:
Няма т.нар. "подкоповане" – възможност за пропадане на конструкцията.

Кметството в Петрич е изпълнило всички предприсания на ДАМТН за безопасността на 64-те водоема на територията на общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!