Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изказването на Ердоган за ревизия на Лозанския договор бе обсъдено с турския посланик на среща в МВнР

Снимка: БГНЕС

Изказването на турския президент Реджеп Ердоган за ревизия на Лозанския договор от 1923 г. предизвика реакция от страна на България. В позиция на Министерството на външните работи се казва, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона. Въпросът е бил обсъден днес в министерството на среща с турския посланик в София. 

Във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г. от Министерството на външните работи заявяват, че всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, се казва още в официална позиция на Министерството на външните работи.
С договора от 1923 година се установява окончателен мир между Турция и Гърция след войната между двете държави, последвала Първата световна война. Лозанският договор урежда границите между България, Турция и Гърция в Тракия, както и суверенитета върху егейските острови.
Въпросът за преразглеждането му беше повдигнат в рамките на визитата на турския президент Реджеп Ердоган в Атина - първото посещение на държавен глава на Турция в Гърция от 65 години насам.  В интервю за гръцка телевизия турския президент Ердоган поиска преразглеждане на договора, определящ границите на съвременна Турция. По-късно обаче гръцкият президент Прокопис Павлопулос категорично заяви, че договорът остава в сила такъв, какъвто е.
В отговор на думите на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че договорът не се нуждае от корекции, Ердоган акцентира върху въпроса за правата на мюсюлманите в Гърция. Той изтъкна лишаването им правото да изберат мюфтията си. Според турския президент в такъв случай не може да се каже, че договорът действа. Ердоган посочи, че Турция не възпрепятства избирането на висшия православен клир във Вселенската патриаршия и изтъкна тежкото икономическо положение на мюсюлманите в Западна Тракия. Турският лидер допълни, че за 94 години много неща са се изменили и промяна на споразумението е възможна, ако страните се договорят за това. По време на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас Ердоган обаче подчерта, че Турция „не е хвърлила око“ на територия на нито един свой съсед.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!