Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Извънредната среща на организацията "Ислямско сътрудничество" по въпроса за Йерусалим е водеща тема за турските вестници. Трябва да бъдат взети извънредни решения, пише в заглавие ЙЕНИ ШАФАЛ. "Сърцето на Йерусалим тупти в Истанбул", е озаглавил свой материал вестник САБАХ. Очаква се на срещата да бъде изготвена съвместна пътна карта за ситуацията, свързана с решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. Турция, която е сред държавите с най-твърда реакция, има водеща роля и при вземането на решение от целия ислямски свят, посочва САБАХ.

"Задължително трябва да бъдат наложени санкции на Израел", пише в заглавие ЙЕНИ АКИТ. Изданието цитира турски професор, според когото на днешната среща трябва да бъдат определени конкретни стъпки спрямо Израел, които да включват налагането на икономически санкции. Отношенията със страната трябва да бъдат сведени до най-ниско ниво, необходимо е и да бъдат затворени въздушните пространства на мюсюлманските държави за Израел, смята още професорът.

Американският президент Доналд Тръмп редовно използва израза "фалшиви новини" като реторичен похват, за да подкопава авторитета на противниците и да сплотява поддръжниците си. Той обаче не е единственият лидер, на когото този израз му харесва. Следвайки неговия пример, много авторитарни лидери и диктатори по света също се привързват към тази фраза, пише НЮ ЙОРК ТАЙМС.

Гръцкото издание КАТИМЕРИНИ пък информира, че данъкоплатците в Гърция, чиито имоти са конфискувани заради просрочени задължения към банките, вече са станали над 1 милион.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!