Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова система за визуализация ще помага за ориентацията в София

Столицата отправя послания към гражданите и гостите по време на Председателството

Послание, част от новата система за визуална комуникация в София
Снимка: Столична община

Допитване сред туристи е показало, че София е труден за ориентиране град, защото няма достатъчно информационни табели и на чужд език. Затова Столичната община е разработила системи за ориентация в града и в градския транспорт. Системата включва табели, които насочват хората към определени важни райони, сгради и улици, обясни Малина Едрева, председател на комисията по Култура в Столичния общински съвет: 
Бихме искали максимално да мотивираме участниците в срещите по време на Председателството да ползват обществения транспорт с оглед на това, да се намали натиска върху града,  режимът за придвижване в града и разбира се, това, което е необходимо за запазване на екологичните норми.

Днес от Столичната община представиха резултатите от проучване за отразяването на София в социалните мрежи и международни медии, кампанията за визуална комуникация на града по време на европредседателството и система за ориентация на туристи и жители в града и градския транспорт.

Елемент от новата система за ориентация в СофияСистемата за ориентация, която включва "семейство" от обекти- табели и тотеми, е част от проект за изработването на стандарти за визуалната среда в София- шрифт, пиктограми и други. Елементите са модулни, което позволява бъдещо надграждане и развитие на системата, изтъкват от Столичната община и подчертават, че дизайнът е тестван в реална среда, за да бъде избран най-подходящият вариант. Всички текстове са изписани на кирилица и латиница със специално конструиран за системата шрифт с българска форма на кирилица.


Освен системите за ориентация в града, Столична община разработи визуална кампания, която да използва Председателството като възможност за достигане до повече хора, популяризирайки града като привлекателна туристическа дестинация и предпочитано място за живот и правене на бизнес. Посланията са избрани на база анализ за имиджа на София в националните и международни медии.

Послание, част от новата система за визуална комуникация в София


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!