Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Проверете полета си, ако пътувате до или от Италия, Ирландия или Португалия

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи предупреждава за стачка на служителите на авиокомпания "Райънер" в Италия, където пилотите и наземният персонал ще преустановят днес работата си за 4 часа. 

В обявената за днес от пилотите на "Райънер" между 13 и 17 часа местно време стачка на миланското летище "Малпенса" планират да участват и наземните диспечери. Очакват се и 24-часови стачни действия от страна на някои пилоти в Ирландия и Португалия на 20 декември, сряда. Възможно е техни колеги в Германия и Испания да се присъединят. 

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи до тези страни, да се информират предварително за разписанията и възможните алтернативни връзки с друг вид транспорт на посочените дати. От ведомството напомнят, че, по силата на регламент на Европейската комисия, събития като стачка на пилотите, която не е могла да бъде избегната, дори и след предприемане на всички разумни мерки от компанията превозвач, се смятат за извънредно обстоятелство. В такъв случай превозвачът не дължи обезщетение на пътниците си. 

Българските консулски служби нямат компетенцията да окажат съдействие на засегнатите от стачните действия български граждани и затова от МВнР пренасочват за въпроси към главната дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!