Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Младенецът е олицетворението на децата по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред хиляди поклонници на площад "Св. Петър" в Рим папа Франциск произнесе традиционната си коледна благословия Urbi et Orbi ("Към града и към света"). Основната тема в нея бяха децата.

Папа Франциск приветства на италиански с Buon Natale (Честито Рождество!). В своето послание той сравни Младенеца с всички деца по света, наблягайки на конфликтните ситуации, където живеят те - на първо място тази между Израел и Палестина, където призова да се възобновят преговорите за постигане на мирно съвместно съжителство в определените от тях и международната общност граници.

Усилията на международната общност трябва да бъдат насочени, въпреки сериозните пречки, към намиране на хармония, справедливост и сигурност на тази изстрадала земя, подчерта папата.

Той обърна внимание на всички конфликтни точки по света, където децата страдат: Сирия, Ирак, Йемен, Южен Судан, Бурунди, Нигерия, Украйна, Венецуела, призовавайки за постигане на мир и нормален социален живот.

Папа Франциск изтъкна като несправедливост родителите да бъдат безработни, а на труд да бъдат подлагани децата, както и драмата на онези деца - имигранти, оставени сами да търсят по света по-добър живот:

Техните очи са очите на всички имигранти, каза той.

В ден като Коледа, според папа Франциск, трябва да започне да надделява стремежът за спиране на човешката, социалната и екологичната деградация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!