Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

България ще направлява работата по горещи теми като приемането на мигранти и новия етап от преговорите за излизането на Великобритания от Съюза, което е предизвикателство за малката страна със 7  милиона жители и най-бедната от 28-те държави в ЕС. Въпреки солидния си растеж, икономиката на България продължава да е спъвана от многобройни структурни проблеми, отбелязва МОНД
ФИГАРО обръща внимание на протестите в София в деня на официалното начало на Европредседателството. Българите протестираха с искане за подобряване на жизненото равнище и против корупцията. Вестникът цитира издигнат от демонстрантите транспарант: "Корупцията прави силата" - иронична препратка към мотото на българското председателство "Единството прави силата". 
По традиция всяка страна, която поема председателски пълномощия, сама определя основните политически приоритети, на които смята да акцентира, пише руският НОВАЯ ГАЗЕТА. България избра усъвършенстването на системата за европейска сигурност и активизирането на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Освен това София се надява по възможност да допринесе за нормализация на отношенията между Брюксел и Анкара.
Многобройните проблеми пред България сочат, че страната ще е слаб председател на Евросъюза. Но не бива да забравяме, че това е изгодно за Европейската комисия, защото тя може сама да формира дневния ред и да постига оптимални решения, коментира за електронното издание РЕГИОНИ ОНЛАЙН политологът Оксана Петровская.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!