Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, БСП внесоха искане за национален референдум по темата

Парламентарната комисията по вероизповеданията и правата на човека, която е водеща по отношение на Истанбулската конвенция, отложи разглеждането й

| обновено на 25.01.18 в 16:14
Снимка: БГНЕС

Гласуването на Истанбулската конвенция в Народното събрание се отлага, реши парламентарното мнозинство. Целта е да се даде възможност за по-задълбочени дебати по спорния документ, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Целта е обществото да разбере, че така наречената Истанбулска конвенция защитава от насилие, допълни Цветанов:

Смятаме, че в момента обществото много сериозно е подведено с всичко свързано с Истанбулската конвенция. Аз не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените от домашно насилие.

Според Цветанов е напълно реалистично да бъде постигнато съгласие и по време Председателството на България на Съвета на ЕС документът да бъде приет:

Аз съм убеден, че в Председателството на България съвсем закономерно е да приемем Истанбулската конвенция, но ще направим необходимия интензивен дебат с всички заинтересовани страни, защото трябва да има действително прозрачност.

Цветан Цветанов е на мнение, че тълкувателна декларация към конвенцията ще изясни спорните моменти. Той не очаква сътресение в коалицията, тъй като приемането на документа не е включено в коалиционното споразумение с патриотите, които вече се обявиха против конвенцията.

Обединените патриоти похвалиха коалиционния си партньор за отлагането, но се усъмниха, че може да се стигне до решение в такъв кратък срок. Веднага след изявлението на Цветанов Волен Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", обяви, че е доволен от това, че големият коалиционен партньор е послушал техния съвет и така ще обърне вниманието си към решаване на по-важни въпроси като повишаване на жизнения стандарт на българите. Той отново подчерта, че патриотите са против насилието над жени. Сидеров се усъмни, че конвенцията може да бъде приета в рамките на шестте месеца на Българското европредседателство:

Тук заявявам категорично, че ние сме против насилието над жени, деца и мъже, но виждате, че в българското общество се появи един голям смут. Виждате колко е динамично всичко. Не мога да знам какво ще се случи до края на Председателството.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев обвини управляващите:

Господин Цветан Цветанов лъга за пореден път безогледно. Тук са изброени хората, които попадат под тази конвенция: транссексуални лица, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията мъже и жени.

Междувременно от БСП внесоха в деловодството на парламента искане за провеждане на национален референдум с един въпрос - "За или против конвенцията сте". Под искането са се подписали 74 депутати от левицата. Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Жельо Бойчев заяви, че правителството и мнозинството са се провалили в усилията да проведат обществена дискусия и разяснение по темата. Затова от БСП смятат, че един референдум и предшестващата го кампания и обществена дискусия ще дадат отговор на много въпроси:

От изявлението на ГЕРБ стана ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на Председателството, така че този референдум става още по-наложителен.

Същевременно парламентарната комисията по вероизповеданията и правата на човека, която е водеща по отношение на  Истанбулската конвенция, отложи разглеждането й. Председателят на комисията Красимир Велчев мотивира предложението за отпадане на точката от дневния ред на заседанието:

Докато не се проведат необходимите и кръгли маси, и консултации, и разисквания във всички сфери на нашето общество, включително и със Светия Синод и Православната църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Истанбулската конвенция – Борба с насилието над жени или джендър идеология

Ако се приеме Истанбулската конвенция, главните обекти на насилие ще бъдат децата. Тази своя позиция изрази в предаването "12+3" журналистът  Велислава Дърева :  Не става дума само за една дума. Тук говорим за напълно съзнателно насаждана джендър..

обновено на 25.01.18 в 14:04
Проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: БСП има и друг ход за Истанбулската конвенция - да сезира Конституционния съд

Юридически дебат в чистата му форма по отношение на Истанбулската конвенция и нейните норми не беше проведен, каза в предаването "Нещо повече" Пламен Киров , бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право. Той определи дебатът около..

публикувано на 25.01.18 в 17:30
Даниел Смилов

Даниел Смилов: БСП е избрала за дългосрочна стратегия да залага на антиевропейски послания

Надявам се все пак ратификацията на Истанбулската конвенция да бъде приключена след още консултации, да използваме това време дотогава, за да разясним за какво става дума, защото за тази Конвенция бяха изговорени много глупости. Това мнение..

публикувано на 25.01.18 в 17:00

Данаил Кирилов: Позицията на БСП за Истанбулската конвенция е конюнктурна

Смятаме, че в дебатите около Истанбулската конвенция се прояви необходимостта да потърсим по-широка подкрепа – и политическа, и обществена, включително да разширим кампанията в защита на Истанбулската конвенция, която водим вече три години. Това..

публикувано на 25.01.18 в 16:31