Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска промени в Закона за защита от домашно насилие

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП внесе предложение за промени в Закона за защита от домашно насилие. Те предвиждат изграждане на кризисни центрове за лица, пострадали от домашно насилие, като най-малко един кризисен център да има във всяка област. 

Според депутата Драгомир Стойнев инициативата е допълнение към вече съществуващите законодателни инициативи на социалистите в тази насока. 

Ако ГЕРБ приеме този закон в най-кратки срокове, до края на лятото във всяка една област трябва да има изграден кризисен център да подпомага тези жени, които са жертва на домашно насилие. Затова ние настояваме, ако ГЕРБ са откровени и наистина желаят да се борят срещу домашното насилие, то тогава този законопроект в най-кратки срокове да бъде приет.

От БСП изчисляват, че издръжката на тези центрове ще струва 2,5 милиона лева на година.

В отговор социалният министър Бисер Петков посочи, че и сега държавата развива такива кризисни центрове. Те са 23, предимно в големите градове и предлагат социални услуги на жертви на насилие, които миналата година са били 183 жени и 401 деца.

Истанбулската конвенция ще ни задължи да разширим предлаганите услуги, защото нуждата е по-голяма от наличното, каза министър Петков:

Един от ангажиментите, произтичащи от ратификацията на Истанбулската конвенция, е създаването на социални услуги, които са не само за кризисно настаняване, каквито в момента съществуват, но и за специализирани консултативни услуги и услуги за подкрепа, които да осигуряват постоянен и незабавен достъп на жертвите на насилие до тях.

С европейско финансиране социалното министерство ще проведе изследване, което да покаже мащаба на проблема и начините за адекватно подпомагане на жертвите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!