Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Русева и Вероника Копьова свирят Дебюси сред кристали

БНР Новини

На 3 март две млади дами ще представят в столицата интересна програма. Цигуларката Йоанна Русева и пианистката Вероника Копьова (от Литва) посвещават своя концерт на Клод Дебюси. Нека припомним, че миналата година се навършиха 155 г. от рождението на големия френски композитор, а на 25 март т. г. ще бъдат отбелязани 100 години от смъртта му. Концертът е в зала „Гигантски кристали“ на музея „Земята и хората“.

Родена в Литва, Вероника има активна концертна дейност в цяла Европа. Свирила е в престижни зали в Австрия, Холандия, Франция и др. Като солист е изнасяла концерти с Литовската национална филхармония, Северогерманската филхармония и Orquesta Sinfónica de Castilla y León. Изявен камерен изпълнител, тя е осъществила редица записи в Датското национално радио, Австрийското радио и др. Лауреат е на престижни международни конкурси за пиано и камерна музика във Франция, Испания, Естония, Литва.

Нашата изява на българска сцена е в деня на националния ни празник, затова посвещаваме концерта си и на тази паметна дата от българската историясподели Йоанна Русева.



Още преди да се дипломира в НМУ „Любомир Пипков“, талантливата цигуларка се нареди сред лауреатите на редица международни форуми. Носител е на наградата „Васко Абаджиев“ от Международния конкурс „Музиката и земята“, която спечели преди да навърши 12 г. Това състезание е за млади музиканти и се провежда всяка година в зала „Гигантски кристали“. Йоанна има в колекцията си награди от „Коциан“ (2008 г.), „Недялка Симеонова“ (2011 г.), „Млади виртуози“ (2013 г.). А миналата година взе едно от специалните отличия на конкурса „Андрея Постачини“ в Италия. Била е солистка на СО на БНР, оркестъра на ФМ Kласик, Бургаска филхармония. Музикалното училище в София младата изпълнителка завършва в класа на Благородна Танева. След това продължава при Татяна Самуил в Queen Elisabeth Music Chapel в Брюксел.


От 2016 г. е студентка в класа на проф. Антон Сороков в „Университет за музика и сценични изкуства“, Виена. Там се среща с Вероника Копьова, която първо специализира, след това преподава в същия университет. Двете са включени в проект, посветен на финландския композитор Ейноюхани Раутаваара. Изпълняват Lost Landscapes (произведение, написано за виртуозната цигуларка Мидори). Концертът в камерната зала към Musikverein е през ноември 2016 г. и поставя началото на тяхното сценично сътрудничество.В София дуото ще изпълни Соната за цигулка и пиано от Клод Дебюси, както и произведения от Димитър Ненов, Шостакович, Прокофиев, Месиан и др.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!