Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Входът за много музеи в цялата страна днес е безплатен

| обновено на 03.03.18 в 09:10
Самарското знаме

Входът в много музеи в цялата страна днес е безплатен. Посетителите на Националния военноисторически музей в столицата ще могат да видят петте оригинални знамена на опълчението, сред които и Самарското. Паркът „Врана“, Софийската градска художествена галерия, Националният исторически музей, както и този под базиликата „Света София“, ще работят безплатно днес. Входът ще е свободен и за Националния исторически музей, където посетителите ще могат да разгледат изложбата „Знаци на свободата и героизма“. Специални селекции на музейни сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъзе показана на единствения по рода си „Салон на музеите“. От днес до 5 март във фоайето на третия етаж НДК, съобщи инициаторът на проекта Ивелина Кючукова:
Има доста археологически находки. Регионални музеи са наблегнали на някоя от тяхната тематика, например - Карлово на розопроизводството. Също така и ма и много интерактивни инсталации, които показват как можеш да правиш разкопки. Има участие на две галерии с определени колекции“.

Ангел Герчев от неврокопското село Старчища е бил най-дългогодишният почетен знаменосец на Самарското знаме след Освобождението. Негови лични вещи, писма и документи бяха сред най-интересните експонати от изложбата, която Регионалният исторически музей в Благоевград представи по повод 3-ти март. Над 70  доброволци от Пиринско са се включили в редиците на българското опълчение по време на войната, сочи официалната историческа справка, но според експерта от музея Елена Александрова те са били много повече. В архивите са запазени много  снимки, писма, документи  и лични вещи на  опълченците, както и ордени за проявена храброст и доблест. Най-ценните експонати  са свързани с Ангел Герчев от село Старчища, неврокопско.

„Той е бил почетен знаменосец на Самарското знаме. След 1880-а година, в продължение на 20 години, когато се изнася знамето от двореца за особено тържествени случаи, Ангел Герчев го е изнасял.“, каза Александрова.

В архива на РИМ се пази и писмо на Ангел Герчев до султана:

„Това е писмо, което той пише до султан Абдул Хамид през 1902 година – вече като възрастен, и казва, че самият той е воювал срещу султана и срещу империята, но днес от позицията на стар ветеран смята, че войната не е средство за решаване на проблемите и затова по мирен начин настоява султанът да изпълни клаузите на Санстефанския договор“.

Почетният знаменосец на Самарското знаме е участвал и в борбите за освобождението на Македония. Умира в София през 1924 година. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!