Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третата линия на софийското метро е готова над 55 процента

Снимка: Златина Йовкова, БНР

Изграждането на третата линия на софийското метро е изпълнено над 55 процента. Прокопани са 3 километра. 500 хиляди пътници се очаква да използват метрото, а спестените вредни емисии във въздуха ще бъдат над 90 000 тона годишно, подчерта кметът Йорданка Фандъкова:

"Надявам се, че всички хора да проявяват търпение, защото строителството на метрото безспорно е свързано и с неудобства с трафика и движението на пешеходците. Очакваме до есента тази година да освободим наземното движение там, където мине метрото".

Министърът на транспортна Ивайло Московски обясни, че е много важно да продължи кохезионната политика на Европейския съюз, за да може да се надгражда и развива цялата мрежа на метрото с финансиране по Оперативна програма "Транспорт":

"Предстоят преговори по бюджетната рамка в ЕС и е много важно да се преборим заедно с останалите държави и да настояваме за продължаване на кохезионната политика, защото именно по-голяма част от финансирането, което минава през Оперативна програма "Транспорт", идва именно по тази линия. Ако успеем в общата кохезионна рамка на ЕС да договорим средства и за в бъдеще да може да бъде надграждано и да се доразвива цялата мрежа на метрото".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!