Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носителят на моден “Оскар” Иван Донев не следва тенденции, а ги създава

Когато си роден с мисия, съдбата те понася на ръце, за да те насочи към единствено възможния за теб път

БНР Новини

На 30 години Иван Донев е намерил себе си и светът му благодари за това – в началото на февруари той спечели моден “Оскар” за най-добър международен дизайнер на модните награди в Чикаго, в средата на този месец закичи на ревера си “Златната игла” за български дизайнер на годината, а на 30 март с гала ревю-спектакъл ще закрие Sofia Fashion Week 2018.

Макар да израства сред творческия хаос в шивашкото ателие на майка си, момчето от гр. Раковски мечтае да стане сценограф. Ала невидимите небесни помощници го сблъскват с достолепна френска дама, чийто съдбовен пръст изтрива детските му въжделения, сочейки към Вечния град.




Бях хореограф на ревю в Париж и в бекстейджа преди събитието видях една скъсана рокля – спомня си деня, който ще преобърне живота му, Иван Донев. – Трябва да кажа, че винаги разглеждах тайно роклите преди ревютата – и намерих игла и конец и започнах да шия. Тогава дамата пристигна, строго ме погледна и каза – ти шивач ли си, а аз отвърнах, че съм хореограф, но че в училище съм учил шиене като всички деца. Тя ме наблюдаваше през цялата седмица и последния ден ми даде картичка със собственоръчно изписаните думи: “От ръцете ти се ражда изкуство и това изкуство не трябва да бъде модата на другите, а твоята мода, която да показваш на света”.

Френската дама го съветва също така да отиде в най-добрата модна академия в света – римската “Коефия”, където да стане истински дизайнер. И не ми трябваше много, добавя Иван Донев.

Снимка

“Коефия” е място, което те учи преди всичко да бъдеш добър стилист, добър шивач – продължава той. – Но най-вече изгражда в теб културата да бъдеш дизайнер, а не просто да рисуваш и да мислиш, че си креативен. Освен това в академията си обграден с професори, от които попиваш буквално историята, защото те самите са били главни герои в нея.

В Рим Иван Донев се сблъсква с много трудности и мигове на отчаяние, заради финансовата нищета и дори глада. Но в най-критичния момент, в който е на път да се откаже, печели от лотарията нужната му сума, за да завърши академията. И си е струвало, тъй като славата го спохожда още с дипломния му проект – през 2012 г. той дебютира на Alta Moda в Рим и получава наградата World of Fashion, което е изключително признание. Следват участия на всички седмици на модата по света, стотици ревюта, награди.

Снимка

СнимкаМоята запазена марка е голият гръб
– казва за творчеството си дизайнерът. – Намирам гърба за една от най-красивите и сексапилни части от женското тяло, която в голяма част от моделите си подчертавам по много деликатен начин. Преди време в Италия дори беше излязла статия със заглавието “Дизайнерът, който елегантно съблича жените”. И да, дамите са облечени, но същевременно дрехата е сексапилна, а не вулгарна.

Дизайнерът прави по една колекция годишно, защото се изисква време да персонализира всеки един детайл – от ципа до копчето. За последната си колекция “Мост между културите” в черно и бяло, вдъхновена от Музея на ислямското изкуство в Доха”, пък казва, че е изцяло с неговия подпис. Затова и смело заявява, че вече не следва тенденции, а ги създава – като в бъдещата си колекция в бяло.

Снимка

Според едно клише, модата е огледало на цялото общество
– казва още Иван Донев. – И наистина, за да бъдеш дизайнер, трябва да си нещо като Нострадамус, тъй като се налага да създадеш актуален продукт за след една година и за целта трябва да разбереш от какво се нуждае обществото. Затова е много важно да бъдеш между хората, за да почувстваш техните потребности и очаквания. Аз самият съм щастлив, защото – макар и дизайнер едва от пет години, вече нося това предчувствие за година напред.

Да отидеш в държава, в която модата е традиция и да успяваш – говори за повече от признание. Затова и Иван Донев все по-често застава зад академичната катедра, за да дава стимул и кураж на младите, на които им предстои да хванат живота за ръка.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия