Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден е символът на живота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е католическият Великден. На площад „Св. Петър” в Рим хиляди поклонници и туристи присъстват на празничната великденска меса, изнесена от папа Франциск.

„Нашата вяра е родена на Великденската утрин. Исус е жив!”, каза папа Франциск, с което свърза словото си от литургията в навечерието на празника, когато направи мост между случилото се преди две хиляди години и днешния свят, подчертавайки, че „да се чества Великден означава да се надвие малодушието, което ни обзема често и погребва всяка надежда”. За да се поднови животът и човешкото съществуване папа Франциск изтъкна, че е необходимо да се промени начинът на мислене и на действие. „Въпросът е дали искаме да реагираме на това послание за живот, или да останем мълчаливи пред събитията и несправедливостите?”, каза още папата.

За Великденските празници в Италия пристигнаха туристи от цял свят. Най-много – 700 000 кацнаха  в Рим, дошли от САЩ, Канада и Китай. Специално за тях на летище „Фиумичино” са организирани дегустации на типични великденски италиански ястия и други местни търговски предложения. Прогнозите за времето също обещават слънчево пребиваване и за десет милиона италианци, решили да се разходят из родната земя. Мерките за сигурност, особено в Рим, са изключително високи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!