Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Ердоган и Рохани обсъждат в Анкара Сирийския конфликт

Снимка: БГНЕС

Тристранна среща между президентите на Иран, Русия и Турция ще се проведе днес в Анкара. Тема на разговорите на най-високо ниво ще бъде ситуацията в Сирия и стъпките за укрепване на прекратяването на огъня. Въпреки някои нарушения на примирието след преговорите в Астана бяха постигнати сериозни успехи. В голяма степен спряхме гибелта на цивилните граждани.

Такава оценка на постигнатото до момента даде вчера турският президент Реджеб Ердоган по време на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин.

Междувременно турската армия започна устройването на своя осми наблюдателен пост в гр. Идлиб.

Руският лидер кацна вчера следобед за планираните двустранни срещи, а във вечерните часове в турската столица пристигна и иранският президент Хасан Рохани. Той беше посрещнат на летището от турския военен министър Нуреттин Джаникли. Преди да отлети към Анкара, Рохани посочи, че Съединените щати обмислят разделянето на Сирия, а „ционистките сили“ не уважават суверенитета ѝ и подкрепят терористите.

Очаква се провеждането и на двустранни срещи между домакините и иранската страна, както и между Владимир Путин и Хасан Рохани.  На тях ще бъдат обсъдени двустранни и регионални въпроси.

В Москва на 20 декември 2016 г. беше договорено прекратяване на огъня в близкоизточната страна, което влезе в сила 10 дни по-късно. Иран, Русия и Турция поеха ролята на страни-гаранти на процеса от Астана. Той беше наречен така, тъй като преговорите между сирийското правителство и опозицията се провеждат в казахстанската столица.

На 12 февруари 2017 г. Русия и Турция подписаха меморандум  за избягване на инциденти при полети на авиацията над Сирия.

От септември миналата година в Сирия действат 4 зони за деескалация. В някои от районите са изпратени военни от трите страни-гаранти, които да наблюдават дали прекратяването на огъня се спазва.

На 22 ноември 2017 г. в Сочи се проведе първата среща на върха на тристранния формат. Тя беше последвана в началото на тази година от Конгрес на сирийския национален диалог в руския черноморски курорт. Въпреки че беше бойкотиран от някои опозиционни сили, конгресът взе решение за съставяне на Конституционен комитет от 150 души, който да подготви нов основен закон на Сирия. Турция не позволи участието на кюрдски представители в Сочи.

Ситуацията в Сирия има отражение и върху руско-турските отношения. През миналата година Владимир Путин и Реджеб Тайип Ердоган се срещнаха 8 пъти очи в очи и над 20 пъти разговаряха по телефона.

Над 1100 бойци и техните семейства са напуснали за предното денонощие предградието на Дамаск Източна Гута в посока Алепо. Това съобщиха руски армейски източници. Общо от района бяха евакуирани над 150 000 цивилни. 

Това е втората тристранна среща за Сирия между лидерите на Турция, Русия и Иран. Тя ще се състои на фона на продължаващата операция на турската армия срещу кюрдските милиции в провинция Африн и евентуалното изтегляне на американските военни от страната.

Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани ще говорят за изпълнението на споразуменията, постигнати на първата им среща миналата година в Сочи. Тримата лидери ще обсъдят допълнителни мерки за укрепване на примирието, осигуряване на функционирането на зоните за деескалация, решаване на хуманитарните въпроси и насърчаване на политическия процес в Сирия.

Според Синан Юлген от истанбулския център за международна политика тримата лидери ще се опитат да затвърдят влиянието си в Сирия, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще се изтегли много скоро от страната.

Очаква се Сирия да е централна тема и на започващата днес в Москва международна конференция по сигурността. Също днес е първата годишнина от химическата атака срещу сирийския град Хан Шейхун, при която загинаха близо 90 души, сред които и много деца. Експерти от ООН посочиха режима на президента Башар Асад като отговорен за смъртоносната атака. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!