Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Клисуров ще е временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район „Младост“

Клисуров и заместник-кметът Румен Русев поеха ангажимент да бъдат обработени забавените преписки, които са между 200 и 300 в район "Младост"

| обновено на 26.04.18 в 12:26
Владимир Клисуров (вдясно) и Румен Русев на заседанието на Столичния общински съвет.
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) реши днес Владимир Клисуров да остане изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“. Той заяви, че е длъжен да се съобрази с решението на градския парламент, въпреки че не се счита за достатъчно компетентен.

До намесата на СОС се стигна, тъй като кметът Десислава Иванчева, която е задържана по обвинение в корупция и се води официално в отпуск, не е издала заповед за неин заместник. Но в заявление до кмета на София тя написала, че ще я замества Владимир Клисуров.

„Основните проблеми са разглеждане на строителни документации, по които аз със сигурност не съм компетентен по тях. Признавам, че има съвсем различни текущи проблеми. До края на месеца имаме срок. Чакаме субсидии за детски градини, училищата“, каза Клисуров след решението на СОС.

Столичният общински съвет гласува доверие и на заместник-кмета на район „Младост“ Румен Русев да помага на Клисуров за справяне с административния хаос.

Русев от своя страна подчерта, че към днешна дата има забавяне на 200-300 преписки, някои от които са в кабинета на Десислава Иванчева от 6 месеца. „Просто стоят чакащи към мен. Аз не съм ги виждал. Как да ги откажа? Те не са идвали при мен“, каза той.

Румен Русев посочи също, че с Десислава Иванчева са ангажирали инвеститори в „Младост“ да санират училища и да изграждат детски площадки.

До края на месеца детските градини и училищата ще си получат субсидиите, а служителите в администрацията - заплатите, обеща Владимир Клисуров: "Да, признавам, че има съвсем различни текущи проблеми. До края на месеца имаме срок да оправим освен строителството, и такива спешно, злободневни или не толкова проблеми", допълни изпълняващият длъжността кмет на "Младост" 
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви подкрепата си за Клисуров за работата му на новата временна позиция. Тя обаче отказа да коментира дали ще има отново предсрочни избори за кмет на район „Младост“.

„Ще получат, както и досега, подкрепата ми, когато си изпълняват своите задължения и имат нужда включително от консултации. Неведнъж сме давали на район „Младост“ по процедури, по които не са били достатъчно подготвени. Ще продължа да помагам с каквото мога“, каза Фандъкова.

Симеон Славчев, съпредседател на „Група 5“ в СОС, обясни за „Хоризонт“, че администрацията в район „Младост“ е създала юридически казус и затова се наложило СОС да вземе това решение.

„Излизайки в отпуск, г-жа Иванчева е забравила или нарочно не е подписала заповед кой да я замества. Затова се налага Общинският съвет да вземе решение, което реално ще потвърди нейната воля, тъй като и към днешна дата е избран, действащ  кмет на район „Младост“, каза Славчев.

„От там нататък вече ще имат правомощия заместник-кметът да разписва всички документи и всички преписки, които към днешна дата са закъснели, но най-вече и заплатите на администрацията, на детските градини и куп социални дейности, които има във всеки един от районите. Общинският съвет взима това решение, за да отблокира работата. Вече е въпрос на отговорност, на съвест на временно изпълняващия длъжността дали ще си влезе във функциите и дали бързо ще започне да се решават там проблемите. Откакто г-жа Иванчева е кмет на „Младост“, нито един проблем на района не е решен, нито един доклад не сме видели по реален проблем на района, което е и жалкото, тъй като имаше една голяма гражданска енергия, която беше похабена“, каза още Славчев.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!