Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка на Детски комплекс за лечение на деца с онкологични заболявания

Снимка: Евелина Стоянова

Днес беше направена първа копка на изграждането на Детски комплекс за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания в село Опицвет. Инициативата е на родители на преборили болестта деца. В продължение на 6 години те организираха кампании за набиране на средства за изграждане на комплекса.

Детският център ще бъде с капацитет 40 места, тъй като между 150 и 200 деца годишно заболяват от рак, разказва Пламен Белчев, председател на сдружението на Деца с онкохематолигични заболявания.

Лечението на онкоболните деца е продължително. Те и семействата им имат нужда от подкрепа. Много е важно да има център, в който могат да ползват освен социална услуга и медицинска помощ, допълва Пламен Белчев.
"Тука ще идват децата със семействата си, с братчетата, със сестричетата си, ще могат да получат една подкрепа от специалистите разбира се, които ще работят в този възстановителен център. Осмият в света, първия е изграден в Съединените американски щати. След това по него в модел са  направени камповете, които се правят в тези центрове са за децата с родителите и цялото семейство, за порасналите деца, които вече са тийнейджърите и третата група, която ще ползва този възстановителен център, това са семействата, които са изгубили децата си. Ние много искаме да им помогнем, за да могат да преодолеят тази непрежалима загуба, да помагат пък на тези, които са след тях включвайки се в работата на нашето сдружение."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!