Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катарина Сиков-Магни от ЕК:

Диверсификацията на природен газ в Югоизточна Европа ще доведе до намаление на цените му

Снимка: БГНЕС

Диверсификацията на природен газ в Югоизточна Европа ще увеличи конкурентоспособността и ще доведе до намаление на цените на синьото гориво както за бита, така и за промишлеността. Това каза Катарина Сиков-Магни от генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия на срещата на председателите на парламентарните енергийни комисии на страните от Евросъюза, която се провежда в София:

"Към момента тези газови връзки се използват, но не с пълния им капацитет. Съществува възможност за увеличаване на капацитета им и ние провеждаме активни дискусии със северноафриканските ни съседи, за да може да разширим проучването на находища и преноса на природен газ."

По думите ѝ регионът на Югоизточна Европа продължава да е зависим от един източник на природен газ, което води и до по-високи цени за потребителите. Тя пресметна, че ако този район има достъп до газ, който е на цени като тези в Западна Европа, ще може да пести по 4 милиарда евро годишно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Енергийната ефективност обсъждат в София председатели на парламентарните енергийни комисии в ЕС

Енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници ще обсъдят в София председателите на комисиите по енергетика на парламентите в ЕС. Конференцията е част от Българското европредседателство, но интерес към нея са проявили и представители от..

публикувано на 14.05.18 в 04:58

Вл. Уручев: Над 50% от брутното производство на електроенергия в ЕС до 2030-а трябва да бъде от ВЕИ

Над 50% от брутното производство на електроенергия в Европейския съюз до 2030 година трябва да бъде от ВЕИ, заяви евродепутатът Владимир Уручев на срещата на председателите на парламентарните енергийни комисии на страните от Евросъюза. Това означава..

публикувано на 14.05.18 в 11:00