Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова – посланик, а Радина Филипова – талисман на световното в София

Снимка: Lap.bg

Мария Петрова ще бъде посланик на 36-ото  световното първенство по художествена гимнастика. Домакин на надпреварата от  10 до 16 септември ще е столичната "Арена Армеец". Трикратната ни световна шампионка е втората гимнастичка в историята на този спорт, след рускинята Алена Кабаева, която  получава това признание 

"Посланик на световно първенство се изразява в това, да вдъхновява в средата, в която работи, а именно световното първенство, като по този начин да насърчава и рекламира художествената гимнастика по света. За мен е изключителна чест да бъда избрана за посланик на това така чакано Световно първенство в София. Вярвам, че ще успеем да организираме един незабравим спектакъл", каза Мария Петрова.

Освен посланик шампионата на планетата в София ще си има и талисман.

„Талисманът е по-различен от всичко, което сте срещали. Това е събирателен образ свързан с имиджа на българската художествена гимнастика и образа на „златните момичета“. Ще допълним образа със символа на града Света София – вяра, надежда и любов. Визуалните ефекти ще бъдат допълнени със стилистични елементи от образите на българските царици“, допълни дизайнерът Александър Михайлов.

В ролята на талисман ще влезе една от най-красивите ни гимнастички – Радина Филипова, която заради контузия прекрати рано кариерата си. За националният отбор Филипова игра на световното през 2014 година в Измир, където записа седмо място отборно и 31 в индивидуалната квалификация за многобоя.

"Много съм развълнувана от новата ми роля! Полетях когато ми се обади г-жа Раева. Разбирам важността да бъда обединителния образ на великите шампионки на България. Но най много се надявам да донеса късмет на нашите момичета", заяви Филипова.

Да сега заявки за световното са подали 54 държави, които идват със 176 индивидуални състезателки и 36 ансамбъла. До момента над 200 доброволци са изявили желание да помагат, обясни президентът на БФХГ Илиана Раева.


Освен посланик и талисман шампионата на планетата в София ще има и химн наречен "Златните момичета" създаден и изпълнен от „Дийп Зоун“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!