Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Българките спечелиха, защото играха със сърце, сила, емоция и динамика

Изключително щастлива съм, защото дълго време чакаме такова първо място на европейско първенство

Снимка: БФХГ

"Художествената гимнастика, толкова много се разви, че не можеш просто от началото на състезанието да определиш кой ще е първи. И кой втори и трети. Това състезание показа, че във всеки един момент местата на участничките може да се променят. Нашите гимнастички са изключително силни  и добри. Това състезание показа, че който е безгрешен и който играе така, както играят българките – със сърце, със сила, с емоция, с динамика – става първи. Аз съм изключително щастлива, защото дълго време чакаме такова първо място на европейско първенство.

Поздравявам всички зрители, фенове, момичетата и целя екип, много съм горда със тях, това заяви трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова. За вицепрезидентът на родната ни федерация състезанието в Гуадалахара беше първото европейско първенство, като президент на Техническия комитет на Европейския съюз по гимнастика.

12 години бях член на комитета и беше съвършено различно. Погледнато сега от страната на президента, всеки те дърпа на различни страни. Същевременно обаче е голяма емоция и удовлетвореност, ако успееш да се справиш добре. Моята цел, като президент е да накарам съдиите да не се страхуват, да следват правилата. Аз смятам, че това състезание съдиите работиха добре", според правилата, завърши Мария Петрова.

На европейското първенство по художествена гимнастика в Гуадалахара, България спечели четири медала - титла във финала с три топки и две въжета при ансамблите, Татяна Воложанина - сребърен медал във финала с обръч при девойките, и два бронзови медала - в отборното и в многобоя при ансамблите. Освен това извоювахме и две квоти за вторите Европейски игри в Минск през 2019 година.

В индивидуалното Катрин Тасева се нареди на 5-то място в многобоя при жените, което ни гарантира виза (според регламента квоти получават страните класирали гимнастички до 12 място). Така освен България в Беларус ще се състезават представителки на домакините,  Русия,Израел, Грузия, Италия, Украйна, Гърция, Австрия, Унгария, Румъния и Азербайджан. 

Втората квота я извоюва ансамбълът с третото място в многобоя. Право за участие в Минск добиха петорките на  Русия, Италия, Украйна, Испания, Беларус, Азербайджан и Естония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!