Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда шествие на хора с нетрадиционна сексуална ориентация

В столицата се провежда София Прайд 2018
Снимка: БГНЕС

Шествие на хора с нетрадиционна сексуална ориентация се провежда в София.

4000 души очакват организаторите на събитието. Това е 11-ото издание на "София прайд“.

Има засилени мерки за сигурност - конна полиция, допълнителни охранителни фирми осигуряват спокойствието на участниците във фестивала. Няколко пропускателни пункта са отворени около паметника на Съветската армия.

За шествието, което е част от фестивала, разказва Радослав Стоянов, един от организаторите на прайда:

"Посланието на нашето събитие е, че различието е различие. То е факт. Ние не го отричаме. Не призоваваме всички хора да са еднакви, а напротив - различието да бъде приемано и да разберем, че хората просто са такива, каквито са, и това не пречи на тях да бъдат пълноценни граждани".

Тя е родена момче, но се чувства жена:

"Хората сами трябва да открият това, че ние не сме толкова различни, че един грим, едни пера не правят човека по-различен. Тук сме дошли приятели, познати, семейства".

Много хора се включиха в 11-то издание на "София Прайд", за да подкрепят хората с различна сексуалност:

"Не е честно хората да бъдат дискриминирани заради това кого харесват или кого обичат. Вярвам, че всички хора заслужават да са щастливи и да са себе си".

Какво е важно да знаят хората, разказва един от организаторите на фестивала:

"Не трябва родители да отхвърлят децата си. Знаем, че в нашата общност има случаи дори на физическо малтретиране, на деца, които са изгонени от дома си и са останали бездомни. Ако църквата наистина много силно вярва, че хомосексуалните са грешници, не е ли тя първата, която трябва да ги прегърне с добро, вместо да казва, че те не са добре дошли?".

Гей паради бяха организирани също така в столиците на Италия, Латвия, Хърватия, Румъния и Полша, съобщава АФП. Основното искане на хилядите участници беше да се премахнат всякакви форми на дискриминация на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!