Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили в НС определиха като консенсусно решението за името Северна Македония, но поискаха гаранции

България иска гаранции, че името на Македония няма да е основание за претенции към съседите

| обновено на 13.06.18 в 12:13

Политическите сили в Народното събрание определиха като "консенсусно" решението за името Северна Македония, но се чуха и призиви да бъдат поискани гаранции. Според Красимир Велчев от ГЕРБ компромисът, постигнат между Гърция и Македония, е приемлив за нас.

"Най-добрият вариант от всички възможни. Едно такова име, според мен, и затова казвам, че е консенсусно и правилно, не трябва да дава възможност след това на някакво правителство или партия в Македония да има претенции към останалите държави".

Кристиан Вигенин от БСП поиска правителството да обяви дали вече са поискани гаранции от Македония още преди началото на преговорите й за влизане в ЕС.

"За това, че това име няма да представлява – сега или за в бъдеще, предпоставка или възможност за предявяване на териториални претенции към Република България или по отношение на историята на страната или идентичността на българските граждани".

Македония нямаше голям избор, ние също трябва да се съобразяваме с реалиите, коментира проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти".

"Въпросът не е в името, въпросът е в идентичността. Признаването на едно такова име създава прецеденти за така нареченото "историческо право". Да си признаят: "Добре бе. Ние сме македонска нация, но произхождаме от българския народ. Ето, това е ключът".

За Веселин Марешки от "Воля" проблем няма. Ролята на България се изчерпва с това да е медиатор.

От ДПС отказаха коментар.

По-рано със становище излезе МВнР.

Българското външно министерство приветства постигнатото споразумение между македонския и гръцкия премиер "Република Северна Македония" да бъде новото име на бившата югославска република. 

Страната ни ще настоява за гаранции, че новото име не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност, допълват от МВнР.

Новото име ще трябва да бъде утвърдено в македонската конституция и с референдум, който ще се състои наесен. Преди това парламентът в Скопие ще трябва да ратифицира договора, а Атина - да оттегли ветото си от македонската кандидатура за НАТО и Евросъюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Иван Гарелов

Иван Гарелов: Името Северна Македония може да бъде използвано срещу интересите ни

"Ако вярваме на официалните лица, името Северна Македония не е никакъв проблем за България. Теоретично обаче това име може да бъде използвано срещу интересите ни". Това каза журналистът  Иван Гарелов в предаването "12+3". Той припомни, че е..

публикувано на 13.06.18 в 12:36