Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие новите процедурни правила за избор на управител на НЗОК

| обновено на 27.06.18 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха новите процедурни правила за избор на управител на НЗОК.

До приемането на новите правила се стигна, след като на 20 юни мандатът на досегашния управител проф. Камен Плочев бе предсрочно прекратен заради невъзможност да изпълнява задълженията си. В началото на годината той влезе в остър конфликт със здравния министър Кирил Ананиев. Повод станаха дълговете на Здравната каса към чужди фондове, които към края на миналата година са близо 270 млн. лева. Именно казусът "Плочев" предизвика възражения от опозицията.

Правилата не са по-различни от предишните, по които бе избран проф. Плочев. Тъкмо този аргумент използва опозицията.

Според тях управляващите бързат, вместо да обмислят голяма законодателна промяна за нови функции на НЗОК и управителя, за да не се повтарят кризите.

"Това упражнение, което правим в момента, го правихме преди една година и то, според нас, крие един много системен проблем. Управителят на НЗОК на практика не може да влияе върху политиката на Надзорния съвет. Има още много елементи, които са превърнали НЗОК в подразделение на Министерството на здравеопазването, респективно на Министерство на финансите", каза проф. Георги Михайлов от левицата.

Даниела Дариткова – председател на Здравната комисия и депутат от ГЕРБ, отговори:

"Вероятно вие имате грандиозни намерения за законодателна промяна, само че ние сега сме длъжни да не оставяме Касата без управител".

Даниела Дариткова напомни, че на здравния министър е даден срок до 30-и септември да представи проект за развитие на здравноосигурителния модел на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!