Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внася в НС проекторешение за спиране на концесията на летище София

| обновено на 28.06.18 в 11:46
Снимка: Луиза Лазарова, БНР

Парламентарната група на БСП внася в Народното събрание проект на решение за спиране на концесията на летище София.  Социалистите настояват за повече информация за параметрите и условията. Решението за стартиране на процедурата по отдаване на летището на концесия бе взета вчера на заседание на Министерски съвет. 

"Не може най-печелившото българско държавно дружество - летище София - обект от национална сигурност да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин. Ние няма да позволим това да се случи и с всички парламентарни средства ще направим така, че тази концесия да не стартира".

Според него е силно притеснително, че решението е взето без знанието на българския парламент и депутатите не знаят на какви цени, при какви условия, за колко години и срещу какви такси някой ще получи летище София на концесия. 

Концесията е нормален икономически инструмент. Спазили сме всички законови процедури, гарантираме, че ще има пълна прозрачност и ще дадем информация на БСП, обяви в отговор министърът на транспорта Ивайло Московски. Той напомни: 

"С това решение Министерски съвет изпълнява решение на Министерски съвет по време на служебното правителство на президента Радев. Беше възложено на следващия кабинет да направи консултации с международен консултант и да стартира процедурата по коригиран начин. Това е направено. Имаме сключен договор със Световната банка и с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е консултант на проекта".

Министър Московски допълни, че цялата информация за параметрите по процедурата ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да имат равен достъп до всички потенциални участници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!