Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов разпореди сградата на "Царските конюшни" да получи статут на културна ценност

| обновено на 30.07.18 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Сградата на "Царските конюшни" да получи статут на културна ценност, разпореди премиерът Бойко Борисов, който свика съвещание заради пожара там. Възстановяването на щетите ще бъдат ангажимент на МВР, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба. 

Премиерът е подчертал, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност.
Царските конюшни ще бъдат възстановени във вида, в който са били преди пожара. Министърът на културата Борис Банов обяви, че сградите ще получат статут на паметник на културата:
"Царските конюшни" и към момента се пазят по начин, по който се пази цялото културно наследство - никакво надстрояване, никаква възможност за разрушаване, никаква възможност за промяна на автентичния вид, освен реставрация на съществуващото положение". 
По случая са докладвали министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието са участвали също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ден след пожара в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, известен като „Царските конюшни”.

Не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса "Царски конюшни"

Администрацията на столичния район "Оборище" все още не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса "Царски конюшни", чийто покрив изгоря през нощта в събота срещу неделя. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма..

публикувано на 30.07.18 в 08:36