Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С извънредно заседание започна петата сесия на 44-ия парламент

| обновено на 04.09.18 в 15:17
Снимка: БГНЕС

С химните на България и ЕС и пожелание за конструктивна работа от председателя на НС Цвета Караянчева тържествено бе открита петата сесия на 44-ото Народно събрание. 

"Само след няколко дни за пореден път ще отбележим една от най-значимите дати в нашата история - Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Съединението е сред събитията в нашата история, когато между политическите сили няма разногласия и всички го подкрепят. Това е пример както за държавническо мислене и поведение на политиците, така и за сплотеност на нацията. Уважаеми колеги, гражданите очакват от нас отговорни, бързи и точни решения за проблемите на обществото", заяви Караянчева.

С декларации на парламентарните групи за приоритетите, които ще следват, депутатите откриха новия политически сезон. Те се призоваха взаимно за съгласие в името на България, но не спестиха и упреци.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че сесията се открива в ситуация, в която България стои все по-добре на европейската сцена. Той също призова за съгласие, но не спести критики към опозицията:

"Успешното ни председателство на Съвета на Европейския съюз едва ли остави съмнение у някого, че България все по-добре се справя с това да заявява и да отстоява интересите си. Увереността ни, че сме ценни и подкрепяни, тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми. Не стихват напъните от ляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието. Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. При откриването на тази парламентарна сесия за пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за нейния четиригодишен мандат".

Председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на правителството и обяви, че по-голямата част от депутатите от левицата напускат парламента. Според нея истинската опасност за националната сигурност са ниските доходи, бедността и корупцията, с които управляващите показват, че не могат да се справят. Тя се обърна към  българските граждани да потърсят алтернатива на властта: 

"Тази зала, този парламент и това мнозинство е изчерпало своята функция. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония, искаме разпускане на парламента, искаме предсрочни избори. Скъпи българи, тръгваме към вас. Не искаме гласовете ви за БСП, имаме нужда от националната ви енергия./.../ Молим всеки разумен българин да даде своя принос, за да променим системата. 20 души ще останат в залата и ще отстояват позициите на "БСП за България". Останалите излизаме от тук и идваме при вас".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че управляващите трябва да понесат отговорността за безпринципната коалиция начело на страната и призова за съгласие: 

"Това постоянно противостоене, породено и поддържано поради управленска немощ, блокира каквото и да е решение, на какъвто и да е проблем. За съжаление, сега популизмът и национализмът у нас е във властта и войнствено и безцеремонно налага своите представи, твърде отдалечени от основни права и свободи."

Веселин Марешки от "Воля" се обърна към депутатите така: 

"Може би трябва да ви поздравя не само за откриване на новата сесия, а по-скоро и за началото на новата предизборна кампания."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Валентин Касабов

Валентин Касабов отрече да има напрежение в ПГ на "Обединени патриоти"

Заместник-председателят на "Обединени патриоти" Валентин Касабов отрече да има напрежение в парламентарната група, въпреки че единствена тя не представи приоритетите си от трибуната на Народното събрание в началото на новия политически сезон. Касабов..

публикувано на 04.09.18 в 14:35