Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът остави в ареста Миню Стайков

| обновено на 08.09.18 в 19:14
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на „Винпром Карбонат“ Миню Стайков, неговия родственик Белун Хазърбасанов и собственика на имота, където е била разположена фабриката за цигари без бандерол - Иван Димитров.

Според съдия Пламен Евгениев съществува риск да извършат нови престъпления, да повлияят на показанията на свидетели или да заличат следи на извършени престъпления.

Съдията счете, че има обосновано предположение, че тримата са участвали в организирана престъпна група, като Стайков и Хазърбасанов са обвинени за данъчни престъпления и пране на пари, а Димитров - само за причастност към производството на цигари без бандерол. Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

Адвокат Лъчезар Таков, който защитава Миню Стайков, бе категоричен, че ще се възползват от тази възможност:

„Толкова недобре аргументирано определение отдавна не бях чувал. Този съдебен състав, който е бивш колега на прокурорите съвсем до скоро, просто им сложи едно рамо, защото вие чухте, че се осигурява време Специализираната прокуратура да извърши анализ на доказателствата. Ако трябва хората да стоят в ареста, за да анализира някой прокурор никаквите доказателства по него, значи - жалко за тази правосъдна система“.

Според адвокат Таков акцията във фабриката в Карнобат е пришита към обвинението на неговия клиент Миню Стайков.

Наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев изрази удовлетвореност от решението на съда и поясни: „Съдът счете, че има категорични доказателства за структурирана, изградена и организирана престъпна група, в която членуват тримата обвиняеми. Приеха за Димитров, че участва в организираната престъпна група в сегмент „Акцизни стоки без бандерол и цигари“.

Прокурор Кънев допълни, че продължава издирването на останалите 5-ма обвинени за участие в организираната престъпна група. Един от тях - Стайко Стайков, е с европейска заповед за арест, а четирима са обявени за общодържавно издирване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!