Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Хан приветства резултатите от референдума в Македония

Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан първи реагира от Брюксел на резултата от референдума в Република Македония с оценката, че гласовете "за" са значителни и с това се дава подкрепа на договора от Преспа, съобщи агенция МИА.
"Честитя на онези, които гласуваха днес на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Със значителното "за" има широка подкрепа за Преспанския договор и евроатлантическото бъдеще на страната", написа Хан в "Туитър" и призова всички политически лидери да уважат това решение и да го приложат с голяма отговорност и единство в партийните линии в интерес на страната.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори, че вратите на Алианса остават отворени за Македония, но трябва да бъдат покрити всички критерии за членство, съобщава агенция МИА.
Като приветства положителното гласуване на референдума, Столтенберг отправи призив към всички лидери и партии да се ангажират активно за постигането на историческото решение за страната - членството в НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!