Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на Валери Симеонов влиза утре в парламента, МС предлага Марияна Николова за поста

| обновено на 20.11.18 в 19:16
Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще обсъди като първа точка на утрешното си заседание оставката на вицепремиера Валери Симеонов, като правителството предлага на негово място НС да избере Марияна Николова.

Новината от проекторешението на Министерски съвет за персонални промени в изпълнителната власт бе качена на сайта на Народното събрание тази вечер

Николова беше спрягана сред имената за нов вицепремиер. Понастоящем Николова е началник на кабинета на вицепремиера Симеонов от май миналата година. Тя е юрист с опит в публичния сектор.

По-рано днес заседание на управляващата коалиция бе последвано от коалиционен съвет на "Обединени патриоти", на които бяха обсъдени кадровите промени във властта.

Стана ясно, че Валери Симеонов е представил свое предложение за овакантения пост, което участник в заседанието коментира пред репортер на БНР с думите: "Име има, съгласие няма".

По време на срещата между лидерите на "Обединени патриоти" в сградата на правителството имаше депутати от НФСБ и ВМРО.

Противоречията в „Обединени патриоти“ са преодолени, коалицията остава - това обяви лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група Волен Сидеров след края на заседанието на коалиционния съвет днес следобед.

„Разбира се, че оставаме, няма проблем. Няма нищо какво да ви кажа. Аз съм само един прост депутат. Всичко е наред, всичко е прекрасно“, каза Сидеров.

Той посочи, че името на новия вицепремиер, който патриотите ще предложат на мястото на подалия оставка Валери Симеонов, ще бъде обявено от премиера.

По неофициална информация Сидеров е свикал заседание на ръководството на партията си, за да ги информира за срещата.

След лидера на "Атака" от коалиционния съвет излезе и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, но не даде изявление.

Валери Симеонов подаде оставка в петък след близо едномесечни протести на майки на деца с увреждания, засегнати от думите му, че са "кресливи жени с уж болни деца".

Очакванията, че оттеглянето на Симеонов ще успокои напрежението, не се оправдаха, след като Волен Сидеров поиска оставката и на Красимир Каракачанов, за да започнат "на чисто". След последвалата задочна размяна на реплики Каракачанов свика коалиционния съвет, за да обсъдят отношенията в коалицията и участието ѝ във властта.

Очакваше се на срещата Симеонов да обяви дали ще се върне като депутат в парламента на мястото на Миглена Александрова от „Атака“, както и да представи номинацията на неговата партия за овакантения пост. Но той също не даде изявление.

От кабинета на вицепремиера в оставка Симеонов информираха, че утре сутринта преди правителственото заседание той ще даде пресконференция в сградата на правителството. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!