Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО отбеляза 99-ата годишнина от Ньойския договор с ритуално изгаряне на негово копие

Александър Стамболийски подписва Ньойския мирен договор на 27 ноември 1919 г.
Снимка: архив

С ритуално изгаряне на копие на Ньойския договор и поднасяне на цветя пред паметника на Незнайния воин ВМРО отбеляза 99-ата годишнина от подписването на документа, който орязва териториално България след поражението в Първата световна война. Пред множеството депутатът Красимир Богданов заяви:

"България е разгромена, България е поставена на колене, но българският народ, независимо дали се намира в сегашните граници на България, или се намира оттатък Осогово и Беласица, оттатък границата на Добруджа или в Беломорието, той никога не забравя този ден и никога не забравя борбата за единна, силна и независима България. Ние няма да забравим и няма дапростим Ньойския договор".

ВМРО - Бургас също изгори копие на Ньойския договор.

По традиция, ВМРО отбелязва датата на подписване на Ньойския договор с факелно шествие и развети черни знамена. Тази година то започна от дома на патриарха на българската литература Иван Вазов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В много градове се проведе традиционният Български марш за годишнината от Ньойския договор

За 27-ма поредна година в много градове на страната се проведе традиционният Български марш, с който се отбелязва годишнина от подписването на Ньойския договор. Факелното шествие се организира от ВМРО.  В София то беше водено от евродепутата Ангел..

публикувано на 26.11.17 в 20:09