Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ГЕРБ, „Демократична България“ и „Воля“ подадоха документи за изборите

От днес партиите и коалициите могат да се регистрират в ЦИК за участие в местния вот

| обновено на 02.09.19 в 14:10
Снимка: БГНЕС

От днес до 11 септември партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в местния вот в Централната избирателна комисия.

За участие в изборите имат право да се регистрират единствено хора, които са живели в България най-късно от 26 април насам. Т.нар. принцип за уседналост важи както за правото на глас, така и за регистрация като кандидат за местния вот, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев:

„Гражданин, който желае да гласува и да се регистрира като кандидат, трябва да има най-малко шест месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България и съответно постоянен или настоящ адрес на територията на даденото населено място, където ще гласува дали ще се кандидатира“.

След промяната в закона, партиите и коалициите могат да финансират предизборната си кампания и чрез дарения от фирми.

„Допустимо е вече финансирането чрез средства на юридически лица и еднолични търговци, както и съответно на граждани на държави-членки на ЕС“. 

Първият тур на изборите за кметове и общински съветници е на 27 октомври.

Партия ГЕРБ се регистрира първа в Централната избирателна комисия за участие в местния вот, след като и за тези избори представители на младежката организация дежуриха пред ЦИК. 

Подписите бяха внесени от представителите на ИК на ГЕРБ – кметовете на Бургас и Стара Загора Димитър Николов и Живко Тодоров.  

„Тръгваме с амбицията да победим на тези избори и всеки един издигнат наш кандидат да спечели“, заяви след внасянето на изборните книжа административният секретар и координатор на ГЕРБ в София Цветомир Паунов.

Очакванията на партията са да постигнат не по-малко мандати от предходните местни избори. На въпрос относно кандидата на ГЕРБ в София, Цветомир Паунов заяви, че Йорданка Фандъкова заедно с обновен екип е задължително да продължи да бъде кмет на София, за да може, по думите му, развитието на града да продължи.

Критиките за ремонтите в София определи по-скоро като технически, а не като политически, макар това да са внушенията. 

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще се кандидатира за нов мандат в София. Омбудсманът Мая Манолова пък каза, че няма да обяви днес решението си дали ще се впусне в надпреварата.

Другата политическа формация, която успя да се регистрира в ранните часове днес, е „Демократична България“, които влизат в общата формула ДСБ, „Да, България“ и Зелено движение.

Това са вторите избори, в които участва „Да, България“. Те очакват да покажат допълнителна консолидация, след като по-рано издигнаха кандидатурата на Борислав Игнатов за кмет на столицата.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че в София ще се борят за балотаж „като реална алтернатива на управленския модел в страната, защото очевидно особено в София нито Фандъкова може да бъде алтернатива на Мая Манолова, нито Манолова може да бъде алтернатива на Фандъкова“.

И очерта „червени линии“, които няма да бъдат пресичани: „Партиите, които участват в настоящия управленски модел, при който докарват страната в тупик“.

„Воля“ също се регистрира за участие в местните избори чрез упълномощено лице. В края на юни лидерът на партията Веселин Марешки обяви намерението си да се кандидатира за кмет на София. 

Репортажа на Виолета Ашикова за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36