Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Петров: Всички политици и управници трябва да имат граждански контрол

Проф. Иво Петров
Снимка: БГНЕС

И един от най-успешните български лекари, светило в медицината, кардиологът проф. Иво Петров, се впуска в политиката. Откриваме името му в листата на ГЕРБ за общински съветници в София. Регистрацията на листата беше направена днес в ЦИК. Проф. Иво Петров коментира за предаването на "Хоризонт" "12+3":

"Аз не бих казал, че влизам в политиката. Това е по-скоро желание от моя страна за правилни действия и политики на общинско и национално ниво. Мое мнение е, че всички действия на политици и управници трябва да имат граждански контрол и гражданска подкрепа и да бъдат направлявани". 

Проф. Петров изрази удоволствие от комуникацията си с Йорданка Фандъкова и изказа възхищение и уважение към нейната личност: "Затова се съгласих да се присъединя към нейния професионален екип". 

Лекарят е на избираемо място в листата за общински съветници на ГЕРБ и най-вероятно ще бъде в следващия Общински съвет на София: 

"Най-вероятно няма да е лесно – така или иначе не са ми малко ангажиментите. В моята дейност ще става предимно въпрос за здравеопазни мерки и политики. Надявам се, че имам какво да дам в тази посока, тъй като здравеопазването е една от най-обществено значимите дейности на което и да е управление. Демографският проблем, стимулирането на младите, самоуправлението – все неща, заради които се ангажирах".

Проф. Петров подчерта, че трябва да има обществен и граждански контрол на всичко, което политиците правят: "И не би трябвало да се дистанцираме, а трябва да бъдем активни във всяка една посока, вкл. и в посока на критика. Политиците и управници имат нужда от изясняване на конкретен проблем, за да вземат правилното от гражданска гледна точка решение".

Медикът коментира и корупционните скандали в ГЕРБ: "Хората, които ме познават, знаят, че аз съм неподатлив на подобни схеми. Аз се надявам с моите действия в подкрепа на обществените инициативи да разберат хората, че е възможно да се занимава човек с такъв тип дейност, без да бъде опетнен. Явно е въпрос на персонална устойчивост". 

Проф. Петров акцентира, че явяването му на местните избори е подкрепена от ГЕРБ позиция, без да е част от ГЕРБ като партия: "Няма да е лесно да съчетавам нещата, но се надявам, че ще успея", каза кардиологът.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Иво Петров за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36