Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой срещу кого в изборите в областта

Снимка: Архив

Местните избори се очаква да предложат доста изненади по места. Оспорвани, определено, ще са в Несебър. Три са кандидатурите за кмет – издигнатият от Инициативен комитет Николай Димитров, Атанас Терзиев от ГЕРБ и Красимир Косев от „Подем“. Основната борба ще е между Димитров и Терзиев. Последният тръгва „ва банк“ и дори не е в листата за общински съветници. Димитров, по традиция, не се явява въобще с такава. Везните ще натежат в полза на Атанас Терзиев, заради обещаната подкрепа от партията на братя Диневи „Море“.

Мачът в Поморие изглежда игран вече. Досегашният кмет Иван Алексиев, от ГЕРБ, като че ли си е гарантирал мястото. Двама „червени кандидати“ излизат срещу него – Никодим Стоянов и бившият кмет от социалистите Янчо Славов. ДПС не издигнаха кандидат и се очаква да подкрепят Алексиев.

Вълнуващо се очаква да е в Созопол, където има и най-много кандидати. Според едни слухове, Красимира Германова от ГЕРБ си е гарантирала избирането. Според други – мачът там ще е кървав. Основен опонент се очертава да е Тихомир Янакиев от БСП. Гласове от управляващата партия, обаче, ще дръпне Георги Пинелов, който не остана доволен, че не го подкрепиха за кандидатура от ГЕРБ, напусна партията и се явява като кандидат на партия „МИР“. Кандидат издигат и от „Движение 21“ – Виолина Райнова, позната като водач на протестите на жителите от с. Атия заради центъра за опасни битови отпадъци там. В изборната битка се включват и Костадин Мархолев от ВМРО и Весела Райкова-Грекова от „Демократична България“.

В Приморско също няма да е толкова лесно на кандидата на ГЕРБ, Димитър Германов, защото се носят слухове за намалено доверие от страна на лидера на партията към него. В последния момент се появи и кандидатура на бившия местен лидер на ГЕРБ Захарина Неделчева, подкрепена от СДС. Предвид затоплените отношения между „седесарите“ и ГЕРБ, както и подписаното коалиционно споразумение, това навежда на някои мисли, които, засега, остават в сферата на слуховете. В изборите се включва и вечният кандидат Димитър Димитров, екскметът сега е издигнат от ВМРО. Във вота ще участва и бизнесменът Стоян Василев, от партия „МИР“.

В Царево, като че ли, Георги Лапчев от ГЕРБ си е осигурил третия мандат и не се очертава сериозна изборна битка. Емил Пейчев от „Гергьовден“, Живко Жеков от БСП и отново Дико Градев, този път от ВМРО ще се пробват да седнат в стола на Лапчев.

Няма сериозна драма и в Малко Търново. Илиян Янчев от ГЕРБ уверено се е запътил към третия си мандат, ще пробват да му се противопоставят Георги Бъклев от БСП и Николай Костуров от Средна европейска класа.

В Средец, обаче, нещата не са толкова прости. Иван Жабов от ГЕРБ се очаква да има сериозна битка в лицето не на един, а на двама кандидати. БСП изправят Иван Кичев, а изведнъж, от листата на СДС, излезе Живко Гърков, подкрепян досега от НФСБ и СЕК. Остава въпросът дали определени гласове няма да се прелеят именно към Гърков.

В Айтос също се очертава да е интересно. Васил Едрев от ГЕРБ се изправя срещу партията, която спечели местните избори предния път – ДПС. Знакът, че движението издига собствен кандидат е отрицателен за Едрев, който досега разчиташе на тяхната подкрепа. Ивелин Йорданов, екскмет и банкер, е тяхната номинация. БСП също издигат кандидат – Пламен Чолаков.

Не се очертава голяма драма и в Камено. Въпреки че опонентът на Жельо Вардунски от ГЕРБ, а именно – Иван Кузманов от НФСБ е уважаван, вероятността там да има промяна е малка. Цветомир Петров е кандидатурата на БСП.

Оспорвана ще е и битката за Карнобат. Настоящият кмет Георги Димитров излиза за нов мандат, като независим, но ГЕРБ са готови да хвърлят всичко в битката с досегашния заместник – областен управител Владимир Крумов. За втори път ще се включи в надпреварата и депутата Тодор Байчев. По неофициална информация, структурата на Българския демократичен център, водена от бившия депутат Стефан Кенов, този път ще подкрепи именно Крумов, което ще наклони везните. Другата ситуация, която ще окаже влияние и на вота, се очаква да е ареста на Миньо Стайков.

В Руен не се очакват изненади и Исмаил Осман от ДПС сигурно ще се поздрави с нов мандат. ГЕРБ отново участват във вота там с Вежди Орманов, БСП лансират Марийка Петрова.

Интересни се очертават и изборите в Сунгурларе. Бившият кмет от ДПС Георги Кенов сега излиза като кандидатура на ГЕРБ. Кенов е единственият, който може да събори ДПС, категорични са от управляващата на национално ниво партия. От Движението изкарват досегашния заместник – кметХатидже Георгиева, БСП – друг заместник – Диана Гурева. Изненада е това, че „Възраждане“ издигат кандидат за кмет – Живко Йорданов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36