Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 19 млн. бюлетини ще се отпечатат за първия тур на местните избори

ЦИК показа образци на бюлетините, с които ще се гласува в София

2
Във всички бюлетини за общински съветници, кметове на общини, на райони и на кметства има квадратче "не подкрепям никого".
Снимка: БГНЕС

Образците на трите бюлетини, с които ще се гласува в София на 27 октомври бяха показани днес в ЦИК. 

Образците са идентични с тези за останалите общини в страната, но столицата е с най-голям брой регистрирани листи за общински съветници, кандидати за кметове на общината и кандидати за районни кметове.

Близо 19 милиона бюлетини ще се отпечатат само за първия тур на изборите в цялата страна.

Във всички бюлетини за общински съветници, кметове на общини, на райони и на кметства има квадратче "не подкрепям никого".

Тази за общинските съветници има възможност за отбелязване на преференция, а конкретно бюлетината за София-град за общинските съветници ще е най-дългата и най-широката. Затова се очаква и допълнително указание за сгъване.

Няма да е достатъчно прегъването само на две, до долния ъгъл, заради тайната на вота, обясни говорителят Александър Андреев.

"Тъй като тя е по-широка, по начин, който да може да останат открити местата за печатите, и разбира се, номерът на бюлетината".

ЦИК на този етап няма да обяснява кога подадената бюлетина ще се смята за невалидна, обратното, ще обяснява как се гласува правилно.

"Как да бъде валидна, това е важното в едни избори, не да създаваме невалидни бюлетини, а да създаваме валидни гласове, които да бъдат правилно отчетени, но ако не бъде отразено със знак Х или V, изписани с химикал, пишещ със син цвят, разбира се, това е един от случаите на невалидност на бюлетината", каза още Александър Андреев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36