Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мая Манолова ще иска касиране на изборите

Томислав Дончев: Няма данни за грубо опорочаване на изборите

| обновено на 04.11.19 в 15:55
Снимка: БГНЕС

От Инициативния комитет на Мая Манолова подготвят жалба за касиране на изборите за кмет в София. От комитета смятат, че вотът на избирателите е манипулиран. Според тях между първи и втори тур от избирателните списъци били изчезнали 101 000 избиратели. Не е била спазена и забраната за обявяване на резултатите от екзитполовете в изборния ден в няколко медии, а вотът в ромските секции в София бил платен в полза на кандидата на ГЕРБ.

Вотът на столичани е манипулиран, твърди Димитър Делчев:

"Това, естествено, е довело до отказването на много хора да отидат и да гласуват. Според последното преброяване на ОИК, разликата е 5%, а не 16. На нашите представители в секционните комисии бяха дадени протоколи без попълнен резултат. Празен чек с цел по-късно да бъде попълнен".

От щаба на Манолова подали и 23 жалби за купен вот в полза на кандидата на ГЕРБ:

"Госпожа Фандъкова е абсолютният хегемон в ромските секции".

Председателят на Инициативния комитет Никола Вапцаров твърди, че чували били отваряни преди влизането в Изчислителния център, за да се правят корекции, така че данните да отговарят на социологическите проучвания:

"Много често тези поправки са се извършвали от сътрудници на ОИК, които са и членове на администрацията, което не е редно да се прави".

Никола Вапцаров каза, че от щаба на Манолова искат преразглеждане на изборите и повторно преброяване в секциите с проблеми:

"Ще искаме това повторно преброяване, ще искаме касирането, защото смятаме, че манипулацията, която е извършена, не се състои само в поправките на протоколите, но и в цялата медийна пропагандна машина, която беше задвижена, за да може да демотивира българския избирател".

Жалбата ще бъде внесена в съда до края на седмицата

Манолова обяви, че не се е отказала да съди премиера Бойко Борисов заради изказванията му по нейн адрес в хода на предизборната кампания: 

"Исковата молба срещу Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре".

Пред БНР Никола Вапцаров обясни по-рано днес:

„Това е въз основа на нашата убеденост, че има манипулиране на вота, което се доказва, първо, с множеството сбъркани протоколи, а после - с множеството сигнали – над 25, за купуване на гласове. Също така и фактът, че социологическите агенции още от сутринта в деня на изборите, нарушиха изборното законодателство и бълваха статистики, които бяха супер обезкуражителни и нереалистични, в това число и медии. Още от сутринта те бълваха 15-18% разлика и така се запази през целия ден, което обезкуражи много хора и манипулира реално резултата на изборите“.

Ще търсим съмишленици за касирането на изборите най-вече в обществото, заяви Вапцаров в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ и добави:

„Ще се опитаме да докажем това наше твърдение, първо, в съда и,  второ – пред гражданите“.

В интервю за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. Дончев подчерта, че намерението за искане на касиране на изборите в София не ги притеснява, защото, цитирам, "Това е от компетенциите на съда".

Цялото интервю с Никола Вапцаров в „Преди всички“ може да чуете в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36