Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Дончев

Роден е в София на 5 февруари 1959 година. Първоначално е пианист – завършил е музикалното училище в София и Музикалната Академия „Панчо Владигеров“ при именитите професори Мара Петкова и Богомил Стършенов. През 80-те години на 20 век вече е сериозно ориентиран към джаза, свири в емблематичния тогава джаз-квартет „Фокус“, след което с Христо Йоцов (ударни) създават дуото „Акустична версия“. Свирят на най-престижните фестивали по света, печелят важни награди, сред които Първата награда в Оелаарт (Белгия) и Голямата награда на фестивала в Леверкузен (Германия).

Антони Дончев е бил преподавател в Музикалната академия в София. Един от най-търсените български джаз-пианисти, той е реализирал е записи и концерти с Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова и много други. Автор е на театрална музика за постановки в България и Германия. Има две награди като театрален композитор на фестивала „Златен делфин“. Негова е музиката за култовата телевизионна поредица „Улицата“ (това е само част от съвместната му работа с известния режисьор Теди Москов). Антони Дончев пише и музика за игрални филми (например „Бягащи кучета“ и „Любовното лято на един льохман“).

Печели конкурс за диригент на Биг-Бенда на БНР през 2010 година. Под негово ръководство съставът започва да се равнява на най-добрите в Европа, като продължава активната звукозаписна и концертна дейност и същевременно търси едно ново, съчетано с новите тенденции на европейския джаз, звучене.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35

Weather Report Tribute

Биг  бендът на Б ългарското национално радио с диригент Антони Дончев  и солистите – Антони Дончев –клавишни,  Радослав  Славчев (Riverman) – бас китара,  Боян Ивкович – перкусии и вокал представят Weather Report Tribute . Birdland, Mysterious Traveller, А Remark You Made, Elegant People са само част от пиесите, с които музикантите ще..

публикувано на 19.02.19 в 15:22

Биг бенд джаз академия 2016 г.

  „Биг бенд джаз академия“ е проект на „Музикална къща БНР“ за привличане, израстване и налагане на млади и талантливи музиканти. По идея на продуцента „Джаз, поп и рок музика“, Мая Райкова и диригента на Биг бенда Антони Дончев, през януари тази година, бе успешно поставено началото на поредицата от концерти - творческа лаборатория, която..

публикувано на 24.10.16 в 12:44

Когато Биг Бендът среща Мюзикъла или когато Коул Портър среща Уилям Шекспир

„Целуни ме Кейт!“ музикална версия на Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата“  с участието на Биг бенда на БНР „Целуни ме Кейт!“ /“ Kiss Me, Kate !“ /на Коул Портър е първият мюзикъл, в който музиката и текста плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на този автор и..

публикувано на 16.02.16 в 11:23

Юбилеен концерт на Емануил Манолов - Бадема и Генчо Въртовски

Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще отбележи юбилея на Емануил Манолов- Бадема и Генчо Въртовски  на 18.12.2014 г. от 19.00 часа в Първо студио на БНР. В концерта са включени и изпълнения на Sentimental swingers, Даниела Атанасова, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев, Стефка Оникян, Денис Попстоев, Божидар Василев и много други. Билети на касата..

публикувано на 16.12.14 в 16:25