Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални изненади в Коледното матине на БНР

БНР Новини
Симфониченият оркестър и Детският хор на БНР по време на Коледния концерт на 25 декември 2013 г.




Навръх Рождество Христово, Радиосимфониците и Детският хор на БНР ще изнесат празничен концерт в зала „България” с участието на солистите: Костадин Йоцов, Олга Динова и Васил Петров.
Програмата ще открие Тромбонов ансамбъл, ръководен от Атанас Карафезлиев.
Коледа е много красив момент за изпълнителите, защото тогава те раздават своето изкуство. Детският радиохор вече имаше своя традиционен рождественски концерт на 20 декември в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК, а предстоящата му съвместна изява със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков е на път също да стане традиционна. Обновен репертоар, познати и обичани от публиката солисти – това е част от тазгодишния облик на коледното матине. От диригента на Детския радиохор Венеция Караманова разбрахме, че ежегодно хористите провеждат вътрешен конкурс, в който избират любимата си песен и тази година първенството държи „Свята нощ” на Стефан Рибаров, която ще прозвучи на 25 декември.
Детският радиохор ще изпрати 2014 година с три значими изяви: самостоятелен концерт „Млади певци и стари майстори” във Франкфурт в рамките на Европейските културни дни; участие в Дните на японската култура в България и във „Властелинът на пръстените”.
От Хендел до Адолф Адам, от Джулио Качини до Шуберт и Маскани; Цезар Франк, Римски Корсаков, Стефан Рибаров – това са само част от композиторите в празничния афиш на радиосъставите.

В първия коледен ден те ще ви очакват от 11 часа в зала „България”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!