Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години клавирно дуо Генова – Димитров: Имаме мисия на тази земя

БНР Новини
Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: genova-dimitrov.info

Те са лъчезарни, успешни и пределно искрени в общуването. Изключително хармонична двойка и на сцената, и в живота вече 20 години. Аплодирани са на най-престижните световни музикални форуми, имат многобройни награди, обичта и възхищението на публиката, както и привилегията да бъдат наричани от критиците „магьосниците на пианото“.

Живеят в Германия и са почетни граждани на тази страна (титлата им се дава от германското правителство за изключителни артистични заслуги). Двамата са асоциирани професори в Музикалната академия в Хановер.
Имаме щастието да ги слушаме и в България, а срещите с клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров, за мен лично винаги са празник.

На 20 февруари т.г. те бяха солисти на Симфоничния оркестър на БНР и под диригентството на Йордан Камджалов изпълниха изключително трудния Концерт за две пиана, ударни инструменти и оркестър на Бела Барток. Няколко дни по-късно, в разговор, записан специално за предаването „Български изпълнители”, двамата „звездни“ пианисти споделиха впечатленията си от работата с маестро Камджалов, който по думите на Аглика „умее да събужда творческото начало в колегите си. Големите диригенти не са капелмайстори, те са личности”.

Клавирното дуо Генова & Димитров има издадени 14 компакт диска от германския лейбъл CPO Classics с творби от различни епохи и досега не са свирили единствено в Австралия. Обичат джаза и смятат, че човек може да изрази себе си във всички стилове. От деветгодишни имат шанса да пътуват по света, осъществили са многобройни премиерни изпълнения, оценени са високо от критиката и въпреки престижните награди и хвалебствия от големи музиканти, са съхранили умението да бъдат естествени и земни в общуването си с хората. Никога не правят компромиси в изкуството и това е един от принципите, които внушават на своите ученици. И още, да знаят цената си и да бъдат максимално верни на партитурата.

В разговора с Аглика и Любен стана дума и за житейската им философия, за тяхната вяра и мечти. Те са убедени в своята мисия и в красотата на този живот. Щастливи са заедно повече от 20 години и искат да останат такива, каквито са. Точно тази искреност и обич в думите им ще ви накара, уважаеми слушатели с интерес да чуете целия разговор. Както и тяхната прекрасна интерпретация на творби от Дмитрий Шостакович, Бела Барток, Макс Брух, Джордж Гершуин, Мануел Инфанте, Йохан Себастиан Бах и Жорж Бизе.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!